Птолемей V: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: hr:Ptolemej V. Epifan
Ред 63: Ред 63:
[[fr:Ptolémée V]]
[[fr:Ptolémée V]]
[[he:תלמי החמישי]]
[[he:תלמי החמישי]]
[[hr:Ptolemej V. Epifan]]
[[hu:V. Ptolemaiosz]]
[[hu:V. Ptolemaiosz]]
[[id:Ptolemaios V Epiphanes]]
[[id:Ptolemaios V Epiphanes]]

Версия от 00:12, 21 декември 2012

Птолемей V Епифан
Тетрадрахма, изобразяваща Птолемей V
Тетрадрахма, изобразяваща Птолемей V

Роден
октомври 210 пр.н.е.
Починал
180 пр.н.е
Семейство
РодПтолемеи
БащаПтолемей IV
МайкаАрсиноя III
СъпругаКлеопатра I
ДецаКлеопатра II
Птолемей VI
Птолемей VIII
Птолемей V Епифан в Общомедия

Птолемей V Епифан (Шаблон:Lang-el) е владетел на Елинистически Египет в периода 205 пр.н.е.-180 пр.н.е. Представител на династията на Птолемеите. Син е на Птолемей IV и негова съпруга и сестра Арсиноя III.

От ноември 205 пр.н.е. той е съвладетел на баща си. През 204 пр.н.е. Птолемей IV и съпругата му са убити от съветниците на баща му (Сосибий и Агатокъл). Година след това те са заменени от Телеполем, а по-късно от Аристомен.

Сирийски войни

Сключеният от Птолемей IV мир със Селевкидите трае 14 години. През това време Антиох си възвръща всичките източни провинции (чак до Вавилон) и се сдобива с титлата Антиох Велики.

През около 204 пр.н.е. той сключва съюз с македонския цар Филип за подялба на Египет. Походът на Антиох се подкрепя и от евреите, които са недоволни от тираничното управление на Птолемей IV. Те доставят продоволствие на сирийските войски, прогонват от Ерусалим египетския гарнизон и улесняват Антиох да завоюва Келесирия. Така в 202 пр.н.е. Юдея става сирийска провинция и преминава под владичеството на Селевкидите.

Птолемей изпраща срещу Антиох него своя пълководец Скопас, който успява да завземе много сирийски градове и да върне Юдея. През 198 пр.н.е. Антиох разбива Скопас и унищожава голяма част от египетската войска[1].

В опит да потушат въстания в Делтата на Нил, настойниците на Птолемей организират коронация в Мемфис, която се провежда на 26 март 196 пр.н.е.. Това е първата такава коронация, която е известна, в Мемфис, но оттогава нататък става традиционна. Птолемей приема името Епифан "Господ го разкрива"; египетските жреци издават постановление за култ към младия цар. (известно от Розетският камък) За насърчаване на култа, постановлението описва младия крал като благодетел на Египет, който украсил храмовете на традиционните богове на Египет. Отменят се задължения, намаляват се данъци, освободени са затворници и помилвани бунтовници.

След това Антиох сключва съюз с Птолемей V и му дава за съпруга своята дъщеря Клеопатра I. Като зестра той получава и Коилесирия, Финикия, и Юдея[2].

С Клеопатра имат поне 3 деца: Клеопатра II (около 189 пр.н.е.), Птолемей VI (186 пр.н.е.), Птолемей VIII (182/181 пр.н.е.) През 182 пр.н.е. Птолемей възнамерява да нападне Селевкидите. За да се избегне тази война, е убит.

Вероятно е погребан в Александрия, но неговата гробница не е открита.

Империята на Птолемеите през 200 пр.н.е, по времето на Птолемей V (преди 2-та инвазия на Антиох III).

Други

Постановлението от 196 пр.н.е., чиято цел е възстановяване на македонския контрол върху Горен Египет помага за разгадаването на всички надписи в древен Египет. Изписан е по три различни начина - с йероглифи, демотическо писмо и на гръцки. Фрагмент от този паметник е случайно открит в Рашид (Розета) в делтата на Нил от войските на Наполеон през 1799 г. (т.нар.Розетски камък). Така, благодарение на този надпис, през 19 век британски и френски учени (Томас Юнг & Жан-Франсоа Шамполион) успяват да разчетат египетската писменост.


Източници

  1. Йосиф Флавий. Юдейски древности ;12;3;3
  2. Йосиф Флавий. Юдейска война / перевод Я. Л. Чертка 1900 г., с введением и примечанием переводчика. ;12;4;1)