Стратони: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{Селище в РГ инфо | име = Стратони | име-гр = Στρατώνι | изглед= | описание_изглед=...
(Няма разлика)

Версия от 12:56, 27 декември 2012

Шаблон:Селище в РГ инфо

Стратони (Шаблон:Lang-el, катаревуса Στρατώνιον, Стратонион) е село в Република Гърция, част от дем Аристотел, област Централна Македония, с 1174 жители (2001).

География

Селото е разположено в източната част на Халкидическия полуостров, на брега на Йерисовския залив, в подножието на планината Пиявица (Стратонико).

История

В района са открити находки от римската епоха, най-важното е хероон (гробница) от края на 1 век пр.н.е. От това са и две статуи - на мъж и на жена, известната „Госпожа от Стратони“, които сега са изложени в музея в Полигирос.

Появата на селището Стратони датира от края на 19 век и е тясно свързан с минната дейност. Богатите рудни находища, известни още от древността и византийски времена, са основният източник на богатството на селото. Стратони играе ролята на пристанище на съседното Извор (днес Стратоники). Населението му нараства значително с бежанци, които са заселени тук след гръцката катастрофа в Гръцко-турската война (1919-1922). През 1932 г. селото е претърпява големи щети от Йерисовското земетресение, но през следващите няколко години почти изцяло е възстановено.[1]

Външни препратки

Бележки