Направо към съдържанието

Ротифери: Разлика между версии

2 байта изтрити ,  преди 9 години
м
редакция без резюме
м (r2.7.3) (Робот: Променяне от gl:Rotífero на gl:Rotíferos)
мРедакция без резюме
Тялото им е трислойно цилиндрично. В предния си край носи венец от реснички, а в задния има крак. Телесната стена се нарича синцитиум, който представлява плътен влакнест слой под [[кутикула]]та отвън. Тялото има обособени няколко части: главов отдел, снабден с ресничест апарат, среден туловищен с всички вътрешни органи и заден крак с два израстъка наречени палци. Ресните са в услуга на храненето и са подредени в два венеца. Първият се нарича трохус, а вторият цингулум. Те трептят и се въртят винаги в една посока. При много ротатории има наличие на външен ограничен защитен [[скелет]]. Кракът е подвижен, а циментните жлези в основата на палците служат за временно или постоянно закрепване към субстрата.
 
Храносмилателната система се състои от коремно лежаща уста, устна кухина, мускулна глътка. В глътката имат дъвкателен апарат, наречен мастакс. Той се състои от два чифта назъбени пластинки - чукчета и зъбчета (наковални), които непрекъснато се движат. При хищните ротатории глътката може да се изхвърля и така да улавя храната. От нея следва хранопровод, стомах, черво, клоака и анус. Анусът се отваря преди крака, а в стомаха се отварят чифт жлези.
 
Дихателна и кръвоносна система липсват. Отделителната система е от протонефридиен тип и има пламъковидни клетки. Притежават и пулсиращ мехур, който се отваря в клоаката.
Нервната система е представена от голям ганглии разположен гръбно на устата. От него излизат нерви. В областта на ганглия има и 1 до 3 очни петънца.
 
Ротаториите са разделнополови организми с ясно изразен [[полов диморфизъм]]. Мъжката полова система се състои от голям семенник и семепровод, вливащ се в клоаката. Притежават и съвокуплителен орган - цирус. Женските имат двуделен яйчник като единия дял продуцира полови клетки, а другия храна за яйцата. При благоприятни условия се размножават [[партеногенеза|партеногенетично]]. При някои видове изобщо липсват мъжки индивиди. При застудяване се размножават полово. Този процес на редуване на полови и партеногенетични поколения се нарича хетерогония. Обикновено след [[оплождане]] мъжките индивиди умират. Ларвен стадии липсва.
 
== Произход и систематика ==
 
Днес към този тип животни спадат към 2000 вида разпределени в два класа:
*''[[Digononta]]''
*''[[Monogononta]]''
 
{{commons|Category:Rotifera}}
* ''Германов А., "Приложна зоология", Земиздат 1992, ISBN 954-05-0187-3''
* ''Големански В., „Зоология Безгръбначни животни“, УИ „Епископ Константин Преславски“, второ издание 2003, ISBN 954-577-189187-9''
* ''Коларов Я., „Зоология“, УИ „Паисий Хилендарски“, 2008, ISBN 978-954-423-421-8''
 
[[Категория:Gnathifera]]