Направо към съдържанието

Крайградски пътнически влак: Разлика между версии

редакция без резюме
м (датировка)
Редакция без резюме
'''Крайградският пътнически влак'''(съкр. КПВ) е {{източник|търговска марка пътнически влак на [[БДЖ]], който се движи на много къси разстояния: под 50 км|2012|12|23}}.
 
Тези влакове свързват по-голяма (възлова) железопътна гара с най-близките до нея селища. Няколко примера за такъв влак се движат по маршрутите [[София]] - [[Перник]], [[Монтана]] - [[Бойчиновци]], [[Лом]] - [[Брусарци]], [[Пловдив]] - [[Асеновград]] и т.н. Характерно, че по дадените направления в повечето случаи се движат електрически мотрисни влакове (ЕМВ) или пък и дизеломотрисни влакове (отколкото локомотив с 2 или 3 вагона). До миналата година имаше и кпв 20291 Шумен-Каспичан и обратен такъв, 20292 Каспичан-Шумен, който също е спрян, вероятно поради нерентабилност и недостатъчно пътници, които да го използват.
 
Откакто е въведен Графикът за движение на влаковете (ГДВ) 2013 г. са закрити много пътнически влакове, част от които и крайградски. Това е породило множество недоволства сред местните жители на някои села и градчета, тъй като по този начин остават без алтернативен транспорт за придвижване до по-големите градове, откъдето могат да правят и връзки с други влакове.
Анонимен потребител