Рокфелеров университет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: be:Ракфелераўскі ўніверсітэт
(Няма разлика)

Версия от 21:38, 6 януари 2013

Рокфелеровия университет е частен университет, разположен между 63-та и 68-ма улици по продължение на Йорк-авеню в Манхатън, Ню Йорк. Университетът специализира основно в областта на фундаменталните изследвания в сферата на биомедицината и предлага както висше профессионално, так и следвузовско образование. Основан е през 1901 г. от нефтения магнат и филантроп Джон Рокфелер като Рокфелеров институт за медицински изследвания (до 1965).

Сегашния президент е сър Пол Нерс. Двадесет и три Нобеловски премии са свързани с дейността на университета.

Университетът е място на много важни научни открития. Например, в университета е установено, че ДНК наследствеността има химична основа, доказали са че вирусите могат да предизвикват ракови заболявания, основали са съвременната област клетъчна биология, изучавали са структурата на антителата, разработили са лечението [[метадон] за употребявалите хероин, разработили са високоактивна антиспин лекарствена терапия, а също са открили хормона лептин, регулиращ енергетичния обмен[1].

История

В средата на 1970-те год. на Рокфелер се удава възможността да привлече няколко видни учени в областта на хуманитарните науки, преди всичко Сол Крипке, известен логик, философ на езика, и продължител на работите на Лудвиг Витгенщайн. Съвсем неотдавна, негови професори станаха лауреати на Нобеловата награда за физиология или медицина за 1999, 2000 и 2001 г., и Нобеловата награда за химия за 2003 г.

Препратки

  1. Medical News Today(англ.)

Литература

  • Chernow, Ron. Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr., London: Warner Books, 1998.(англ.)
  • Hanson, Elizabeth. The Rockefeller University Achievements: A Century of Science for the Benefit of Humankind, 1901—2001. New York: The Rockefeller University Press, 2000.(англ.)
  • Rockefeller, David. Memoirs, New York: Random House, 2002.(англ.)

Връзки