Разлика между версии на „Рокфелеров университет“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''РокфелеровияРокфелеровият университет''' е частен [[университет]], разположен между 63-та и 68-ма улици по продължение на Йорк-авеню в [[Манхатън]], [[Ню Йорк]]. Университетът специализира основно в областта на фундаменталните изследвания в сферата на биомедицината и предлага както висше профессионално, так и следвузовско образование. Основан е през [[1901]] г. от нефтения магнат и [[филантроп]] [[Джон Рокфелер]] като ''Рокфелеров институт за медицински изследвания'' (до 1965).
 
Университетът се специализира основно в областта на фундаменталните изследвания в сферата на биомедицината и предлага както висше профессионално, так и следвузовско образование. Основан е през [[1901]] г. от нефтения магнат и [[филантроп]] [[Джон Рокфелер]] като ''Рокфелеров институт за медицински изследвания'' (до 1965).
Сегашния президент е сър [[Пол Нерс]]. Двадесет и три [[Нобелова награда|Нобеловски премии]] са свързани с дейността на университета.
 
Сегашният президент е сър [[Пол Нерс]]. С дейността на университета са свързани 23 [[Нобелова награда|Нобелови награди]].
Университетът е място на много важни научни открития. Например, в университета е установено, че ДНК наследствеността има химична основа, доказали са че вирусите могат да предизвикват ракови заболявания, основали са съвременната област клетъчна биология, изучавали са структурата на антителата, разработили са лечението [[метадон] за употребявалите хероин, разработили са високоактивна антиспин лекарствена терапия, а също са открили хормона [[лептин]], регулиращ енергетичния обмен<ref>[http://www.medicalnewstoday.com/articles/22784.php Medical News Today]{{ref-en}}</ref>.
 
Университетът е място на много важни научни открития. Например, в университетанего е установено, че [[ДНК]] наследствеността има химична основа, доказали са че вирусите могат да предизвикват ракови заболявания, основали са съвременната област клетъчна биология, изучавали са структурата на антителата, разработили са лечението [[метадон] за употребявалите хероин, разработили са високоактивна антиспин лекарствена терапия, а също са открили хормона [[лептин]], регулиращ енергетичния обмен<ref>[http://www.medicalnewstoday.com/articles/22784.php Medical News Today]{{ref-en}}</ref>.
 
== История ==

Навигация