Протагонист: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
Основният противник на протагониста е герой, известен като [[антагонист]], който представлява или пък създава препятствие, което протагониста (протагонистите) трябва да преодолее (преодолеят). Подобно на случая с протагониста, може да има повече от един антагонист в дадена история.
 
Понякога творбата предлага отделен герой като протагонист, само за да се отърве неочаквано от него като форма на драматичен похват. Подобен герой се нарича измамен протагонист. МарионМериън във филма на [[Алфред Хичкок]] ''"Психо"'' (1960) е подходящ пример.
 
Когато сюжетът съдържа второстепенни линии, същите могат да описват различни от утвърдените в главния сюжет протагонисти. В някои творби протагонистите могат да бъдат невъзможни за класифициране в случаите, в които историята съдържа многочислени сюжетни линии, непозволяващи ясното идентифициране на една от тях като основна, както може да се забележи във ''"В първия кръг"'' на [[Александър Солженицин]], описващ множество от герои затворени и живеещи в лагера [[ГУЛАГ]] или във ''"[[Война и мир]]"'' на [[Лев Толстой]], където над 15 главни герои биват изобразени като забъркани в или повлияни от войната.
Анонимен потребител

Навигация