Европейска конституция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ku:Makezagona Yekîtiya Ewropayê
EmausBot (беседа | приноси)
Ред 49: Ред 49:
[[eo:Eŭropa Konstitucio]]
[[eo:Eŭropa Konstitucio]]
[[es:Tratado por el que se establece una Constitución para Europa]]
[[es:Tratado por el que se establece una Constitución para Europa]]
[[fa:عهدنامهٔ تدوین قانون اساسی اتحادیهٔ اروپا]]
[[fa:عهدنامه تدوین قانون اساسی اتحادیه اروپا]]
[[fi:Sopimus Euroopan perustuslaista]]
[[fi:Sopimus Euroopan perustuslaista]]
[[fr:Traité de Rome de 2004]]
[[fr:Traité de Rome de 2004]]

Версия от 20:51, 10 януари 2013

Различни версии на Европейската конституция

Европейската конституция, или официално Treaty establishing a Constitution for Europe (Договор установяващ Конституция за Европа), е неуспешен договор, целящ създаването на конституция на Европейския съюз. Той е подписан през 2004 г. от представители на всички държави-членки на Съюза, но е отхвърлен след два неуспешни референдума за неговото ратифициране във Франция и Холандия. Ако е била приета, Конституцията е щяла да влезе в сила на 1 Ноември 2006 г.

История

Проектодоговор

Европейската конституция има за цел да кодифицира двата основни договора на Европейския съюз - Договорът от Рим от 1957 г. и Договорът от Маастрихт от 1992 г., модифицирани от договорите от Амстердам (1997) и Ница (2001). Смята се, че дебатът за бъдещето на Европа започва от реч на германския външен министър Йошка Фишер в Берлин през 2000 г.[1] Процесът започва след Декларацията от Лаакен, когато е създаден Европейският конвент с председател бившият френски президент Валери Жискар д'Естен, чиято цел е да създаде проект за конституция. Проектодоговорът е публикуван през юли 2003 г.[2] След дълги обсъждания и спорове около предложението за гласуване с квалифицирано мнозинство, финалният текст е одобрен през юни 2004 г. и подписан от представители на страните-членки на 29 октомври 2004 г.[3]

Ратификация

Отначало се очаква, че всички страни ще ратифицират договора на ниво парламент, където той да мине безпроблемно, предвид подкрепата на всички управляващи правителства и одобрението на мнозинството от Европейския парламент. Първата държава, която изпробва подкрепата на обществото е Испания, където на 20 февруари 2005 договорът е подкрепен чрез референдум от близо 77% от гласувалите (42%). Изненадващо британският министър-председател Тони Блеър също обещава провеждането на референдум. До такъв обаче не стига, защото договорът е отхвърлен във Франция на 29 Май[4] и в Холандия на 1 Юни 2005 г.[5] Общо договорът е ратифициран от 18 страни-членки (включително от България и Румъния, които по това време са кандидат-членки), отхвърлен е от 2, а 7 други са отложили процеса на ратифициране за неопределен период.

Дебат за бъдещето на конституцията

Провалът на договора във Франция и Холандия е сериозен удар за Европейския съюз, защото тези две страни са смятани за отдадени поддръжници на европейския проект. Впоследствие текстът на договора е пренаписан от Групата Амато (по името на бившия министър-председател на Италия Джулиано Амато), официално Активен комитет за европейска демокрация (ACED), група от високопоставени европейски политици.[6] По време на немското председателство на Съюза e предложен нов договор - Договор от Лисабон - който да замени първоначалния проект за Конституция. [7]

На 12 юни 2008 Лисабонският договор също е отхвърлен на референдум в Ирландия.[8]

Структура на Договора за Конституция

Договорът за Конституция на ЕС се състои от четири части с еднаква важност.[9] Той започва с Преамбюл с позоваване на историята и наследството на Европа и с решимостта ѝ да преодолее различията. Следват:

  • Част I, посветена на принципите, целите и институциите на реформирания Европейски съюз
  • Част II, състояща се от Европейската харта за основните права
  • Част III с разпоредби за управление на политиките и функционирането на Съюза. Описани са вътрешните и външните политики на Съюза, включително правилата на вътрешния пазар, икономическия и валутен съюз, установяването на пространство на свобода, сигурност и правосъдие, общата външна политика и политиката на сигурност и функционирането на институциите.
  • Част IV съдържа общи и заключителни разпоредби, включително влизането в сила и процедурата за ревизиране на Конституцията, както и отмяната на предишните договори.

Към Конституцията са приложени определен брой протоколи, сред които Протокол за ролята на националните парламенти в Европейския съюз, Протокол за прилагането на принципа на субсидиарността и пропорционалността, Протокол за еврогрупата, Протокол за изменение на договора за ЕВРАТОМ, Протокол за преходните разпоредби, засягащи институциите и останалите органи на Съюза.

В добавка към Заключителния акт на Конституцията са приложени голям брой декларации.

Вижте още

Източници

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA