Кирос (Сирия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:NebiHuriTheater.jpg|thumb|Римският амфитеатърът на Кирос с диаметър 115 м.]] [[Файл:NebiHuriSouthGate.jpg|thumb|Южната порта на града]]
[[Файл:NebiHuriTheater.jpg|thumb|Римският амфитеатърът на Кирос с диаметър 115 м.]] [[Файл:NebiHuriSouthGate.jpg|thumb|Южната порта на града]]
'''Кирос''' (Kyrrhos ({{lang-grc|Κύρρος}}), Kyrrhos, Cyrrhus, Kiros, Kibros, Ḳūrus (حوروس), Hagioupolis, днес '''Неби Хури''') е древен град на пътя от [[Антиохия]] за [[Зойгма]] в днешна Северна [[Сирия]].
'''Кирос''' (Kyrrhos ({{lang-grc|Κύρρος}}, ''Kyrrhos, Cyrrhus, Kiros, Kibros, Ḳūrus (حوروس), Hagioupolis'', днес '''Неби Хури''') е древен град на пътя от [[Антиохия]] за Зойгма в днешна Северна [[Сирия]].


Останките на Неби Хури се намират на около 70 километра северозападно от [[Алепо]] и 28 километра северно от [[Азаз]] на каменист хълм близо до турската граница. Близо до града в равнината се намират два запазени каненни моста от римско време (3 век)
Останките на Неби Хури се намират на около 70 километра северозападно от [[Алепо]] и 28 километра северно от Азаз на каменист хълм близо до турската граница. Близо до града в равнината се намират два запазени каменни моста от римско време (3 век).


Провинциалният град е основан около 300 пр.н.е. от [[Антигон I Монофталм]] или през началото на 3 век пр.н.е. от [[Селевкиди]]те. През 64 пр.н.е. Кирос е превзет от римския генерал [[Помпей Велики]] и мястото служи за военнен сборен пункт в боевете между [[римляни]]те и [[парти]]те. [[Сасаниди]]те ограбват града през 256 г. През късната древност тук са почитани гробовете на братята мъченици [[Козма и Дамиан]] († 303 г.). През византийско време Кирос е столица на (тема) ''провинция Кирестика'' в [[диоцез]]ата на Изтока. През 637 г. градът е превзет от [[араби]]те. При [[кръстоносци]]те градът е до 1150 г. част от [[Графство Едеса|княжество Едеса]]. След това градът се владее от турската династия Зенгиди, загубва на значение и е напуснат.
Провинциалният град е основан около 300 пр.н.е. от [[Антигон I Монофталм]] или през началото на 3 век пр.н.е. от [[Селевкиди]]те. През 64 пр.н.е. Кирос е превзет от римския генерал [[Помпей Велики]] и мястото служи за военнен сборен пункт в боевете между [[римляни]]те и [[парти]]те. [[Сасаниди]]те ограбват града през 256 г. През късната древност тук са почитани гробовете на братята мъченици [[Козма и Дамиан]] († 303 г.). През византийско време Кирос е столица на (тема) ''провинция Кирестика'' в [[диоцез]]ата на Изтока. През 637 г. градът е превзет от [[араби]]те. При [[кръстоносци]]те градът е до 1150 г. част от [[Графство Едеса|княжество Едеса]]. След това градът се владее от турската династия ''Зенгиди'', загубва на значение и е напуснат.


Кирос е разкопан от 1952 до 1980 г. от френски археолози под ръководството на ''Edmond Frézouls''.
Кирос е разкопан от 1952 до 1980 г. от френски археолози под ръководството на ''Edmond Frézouls''.
Ред 10: Ред 10:
== Известни жители ==
== Известни жители ==
* [[Авидий Касий]], 175 г. римски (геген-)император. е роден в Кирос.
* [[Авидий Касий]], 175 г. римски (геген-)император. е роден в Кирос.
* [[Теодорет|Теодорет от Кирос]] († 460 в Кирос), 423-457, епископ на Кирос, византийски теолог от 5 век, чийто произведения са проклети през 6 и 7 век.
* [[Теодорет]] († 460 в Кирос), 423-457, епископ на Кирос, византийски теолог от 5 век, чийто произведения са проклети през 6 и 7 век.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 15:04, 13 януари 2013

Римският амфитеатърът на Кирос с диаметър 115 м.
Южната порта на града

Кирос (Kyrrhos (Шаблон:Lang-grc, Kyrrhos, Cyrrhus, Kiros, Kibros, Ḳūrus (حوروس), Hagioupolis, днес Неби Хури) е древен град на пътя от Антиохия за Зойгма в днешна Северна Сирия.

Останките на Неби Хури се намират на около 70 километра северозападно от Алепо и 28 километра северно от Азаз на каменист хълм близо до турската граница. Близо до града в равнината се намират два запазени каменни моста от римско време (3 век).

Провинциалният град е основан около 300 пр.н.е. от Антигон I Монофталм или през началото на 3 век пр.н.е. от Селевкидите. През 64 пр.н.е. Кирос е превзет от римския генерал Помпей Велики и мястото служи за военнен сборен пункт в боевете между римляните и партите. Сасанидите ограбват града през 256 г. През късната древност тук са почитани гробовете на братята мъченици Козма и Дамиан († 303 г.). През византийско време Кирос е столица на (тема) провинция Кирестика в диоцезата на Изтока. През 637 г. градът е превзет от арабите. При кръстоносците градът е до 1150 г. част от княжество Едеса. След това градът се владее от турската династия Зенгиди, загубва на значение и е напуснат.

Кирос е разкопан от 1952 до 1980 г. от френски археолози под ръководството на Edmond Frézouls.

Известни жители

  • Авидий Касий, 175 г. римски (геген-)император. е роден в Кирос.
  • Теодорет († 460 в Кирос), 423-457, епископ на Кирос, византийски теолог от 5 век, чийто произведения са проклети през 6 и 7 век.

Източници

  • Frank Rainer Scheck, Johannes Odenthal, Syrien. Hochkulturen zwischen Mittelmeer und Arabischer Wüste. 4. Auflage, DuMont, Ostfildern 2009, ISBN 978-3-7701-3978-1, S. 276-279.

Външни препратки