Хавана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м + дата на поискан източник
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ml:ഹവാന
Ред 222: Ред 222:
[[lv:Havana]]
[[lv:Havana]]
[[mk:Хавана]]
[[mk:Хавана]]
[[ml:ഹവാന]]
[[mr:हवाना]]
[[mr:हवाना]]
[[ms:Havana]]
[[ms:Havana]]

Версия от 17:10, 13 януари 2013

Тази статия е за столицата на Куба. За американския филм вижте Хавана (филм).

Шаблон:НМ

Мемориалът на Хосе Марти, Пласа де ла революсион



Хавана (Шаблон:Lang-es, произнася се Ла Абана), в миналото известна като Сан Кристобал де ла Абана (San Cristóbal de la Habana), е столицата на Куба и най-голям град в страната и на Карибите. Градът е една от четиринадесетте провинции в Република Куба, наричана Сиудад де ла Абана (Ciudad de La Habana - Град Хавана).

История

Население

Общото население е 3 710 100 души, от тях 3 073 000 са бели.

Общини в Хавана

Границите на Хавана съвпадат с границите на едноименната провинция и така, де факто, Хавана е и град и провинция. Градът е разделен на 15 общини: Аройо Наранхо, Бойерос, Сентро Абана, Серо, Которо, Диес де Октубре, Гуанабакоа, Абана дел Есте, Абана Биеха, Ла Лиса, Марианао, Плая, Пласа де ла Револусион, Регла, Сан Мигел дел Падрон. Най-голяма по площ община е Абана дел Есте, а най-голяма по население е Диес де Октубре.

Икономика

Местоположението на Хавана е важно за началната ѝ икономика. Още през 16 век градът се прочул като търговският център на Новия свят. Въпреки усилията на правителството на Фидел Кастро да се разсее индустрията от Хавана, столицата си остава най-важния индустриален център на Куба. В градските индустриални зони е концентрирана леко-промишлената индустрия, а в останалата част на острова са Кубинските захарни плантации. В града се правят и прочутите пури Хабанос. През Хавана минават 50% от вноса на Куба.

След разпадането на СССР през 1991 и Американското ембарго, кубинската икономика навлиза в криза, каквато не е имало от революцията през 59-та. Също така, след разпада на СССР броя на туристите в Хавана и Куба нараства значително. Днес, Хавана залага на туризма като главен източник на доходи. В Стария град има малки обущарници и магазини за ръчно направени дрехи, но техния брой започва да намалява. Голяма част от Американския бизнес в Хавана е в ръцете на правителството. Точно поради тази причина, днес голям брой банки в града и околностите му са затворени. Ведадо е днешния главен бизнес квартал на града. Там се издигат небостъргачи, високи жилищни комплекси, хотели, казина и ресторанти. Във Ведадо се намира и Университетът на Хавана.

Известни личности

Родени в Хавана
Починали в Хавана
Други хора, свързани с Хавана

Инфраструктура

В Хавана се намира най-голямото балетно училище в света с около 4500 ученици всяка година, при отиващи на кастинг над 50000. Образованието е безплатно и главно ориентирано към социалистическа система. Преди в града имало два университета, но след революцията този в Марианао - Католическия университет - бил затворен.

Здравеопазването е центрирано в градските болници, контролирани от правителството. Здравните услуги в Хавана са по-добри от останалите в страната. Също така, в столицата се правят и операции при сърдечно-болни и хора с проблемно зрение, рядко срещани някъде другаде в Карибската държава.

Услугите в града са под контрола на правителството. Електричеството се доставя чрез генератори, работещи с петрол. През 1986 Кастро дал 25 милиона долара за модернизация на остарялата електрическа система. Всяка част на Хавана е на най-много пет минути от пожарникарна станция, всяка от които е добре оборудвана.[източник? (Поискан преди 4988 дни)]

Спортът в Хавана е широко разпространен сред столичаните. В Хавана има два бейзболни стадиона. Най-големият от тях е Естадио Латиноамерикано. Достъпа до повечето спортни събития е свободен. Най-популярните места за водни спортове в града са градските плажове. През 1991 година в Хавана били проведени 11те Пан-Американски игри. Заради провеждането им в града са били построени много спортни игрища, главно в почти незаселените Западни предградия.

Побратимени градове

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA