Студен кладенец (язовир): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
шаб.
Ред 1: Ред 1:
{{друго значение|язовира|селото|Студен кладенец}}

{{Езеро инфо
{{Езеро инфо
|име = Студен кладенец
|име = Студен кладенец
Ред 20: Ред 22:
|населени_места =
|населени_места =
}}
}}
'''"Студен кладенец"''' е [[язовир]] разположен по средното течение на река [[Арда]], на югоизток от град [[Кърджали]], на границата на териториите на [[община Кърджали]] и [[община Крумовград]]. Със своите 27 км² площ, Студен кладенец е третият по големина язовир в България, след [[Мандра (язовир)|язовир Мандра]] и [[язовир Искър]].<ref>[http://laws.nariba.com/docs/9.doc НАРЕДБА № 24 от 17.05.2002 г. за условията и реда за определяне на зони за любителски и стопански риболов в държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в тях, стр. 4]</ref>
'''"Студен кладенец"''' е [[язовир]], разположен по средното течение на река [[Арда]], на югоизток от град [[Кърджали]], на границата между общините [[община Кърджали|Кърджали]] и [[община Крумовград|Крумовград]].


Със своите 27 км² площ той е 3-ят по големина язовир в България след [[Мандра (язовир)|„Мандра“]] и [[Искър (язовир)|„Искър“]]<ref>[http://laws.nariba.com/docs/9.doc Наредба № 24 от 17.05.2002 г. за условията и реда за определяне на зони за любителски и стопански риболов в държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в тях, стр. 4]</ref>.
Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, свързани с приижданията на реката. В експлоатация хидровъзелът е пуснат през 1958 г.


Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, породени от приижданията на реката. В експлоатация хидровъзелът е пуснат през 1958 г.
[[Водосбор]]ната му област е 3&nbsp;752 км<sup>2</sup> със среден годишен отток 1&nbsp;600 млн м<sup>3</sup>. [[Бетон]]ната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината и&#768; е 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра, а в короната 8 метра. Построена е върху десния скат на реката и на водохранилището с обем 489 млн. м<sup>3</sup>, което се простира общо на 29 км нагоре по течението.


[[Водосбор]]ната му област е 3752 км<sup>2</sup> със среден годишен отток 1600 млн. м<sup>3</sup>. [[Бетон]]ната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината и&#768; е 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра, а в короната - 8 метра. Тя е построена върху десния скат на реката и на водохранилището с обем 489 млн. м<sup>3</sup>, което се простира общо на 29 км нагоре по течението.
Главно предназначение на хидровъзела е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на р. Арда, както и за напояване и производство на [[електроенергия]] чрез [[ВЕЦ]].<ref>По данни от Кратка Българска Енциклопедия, издание на БАН, 1969: средногодишно 208 млн. квтч</ref> Освен за това, езерото на язовир Студен кладенец се използва за [[рибовъдство]] и [[водни спортове]] ([[гребане]], водни колела).

Главно предназначение на хидровъзела е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на р. Арда, както и за напояване и производство на [[електроенергия]] чрез [[ВЕЦ]]<ref>По данни от Кратка българска енциклопедия, издание на БАН, 1969: средногодишно 208 млн. квтч.</ref>.

Освен за това езерото на язовир „Студен кладенец“ се използва за [[рибовъдство]] и [[водни спортове]] ([[гребане]], водни колела).
{{Br}}
{{Br}}
== Изгледи ==
== Изгледи ==

<gallery>
<gallery>
Image:Dam-studen-kladenetz.JPG
Image:Dam-studen-kladenetz.JPG

Версия от 15:54, 18 януари 2013

Тази статия е за язовира. За селото вижте Студен кладенец.

Шаблон:Езеро инфо "Студен кладенец" е язовир, разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали, на границата между общините Кърджали и Крумовград.

Със своите 27 км² площ той е 3-ят по големина язовир в България след „Мандра“ и „Искър“[1].

Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, породени от приижданията на реката. В експлоатация хидровъзелът е пуснат през 1958 г.

Водосборната му област е 3752 км2 със среден годишен отток 1600 млн. м3. Бетонната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината ѝ е 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра, а в короната - 8 метра. Тя е построена върху десния скат на реката и на водохранилището с обем 489 млн. м3, което се простира общо на 29 км нагоре по течението.

Главно предназначение на хидровъзела е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на р. Арда, както и за напояване и производство на електроенергия чрез ВЕЦ[2].

Освен за това езерото на язовир „Студен кладенец“ се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Изгледи

Бележки