Разлика между версии на „Андрей Петкович“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
== Биография ==
УчителАндрей Петкович е роден на 12 декември 1837 година в Башино село, тогава в Османската империя, негови братя са Димитър и Константин Петкович. Учителства във [[Велес]] в края на 40-те години на 19 век. От 1854 до 1860 г.година учи в [[Ришельовски лицей|Ришельовския лицей]] в [[Одеса]]. Завършва с [[доктор]]ска научна степен Юридическия факултет на [[Санктпетербургски държавен университет|Санктпетербургския университет]] през 1864 ггодина.
 
Постъпва на служба в руското Министерство на външните работи. Като секретар на руското консулство в [[Яш]] поддържа преписка с основателите на [[БКДБългарско книжовно дружество|Българското книжовно дружество]] в [[Браила]]. Титулярен руски консул в различни държави.
 
Публикува статии, преводи на басни и стихотворения в „[[Цариградски вестник]]" (1859 - 1860) сред които и песента „Глас от далечна земя“<ref>Българската възрожденска интелигенция (енциклопедия), ДИ „Д-р Петър Берон“, София, 1988, стр.519.</ref><ref>[http://www.veles.gov.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=56&limit=1&limitstart=21#5 Биография на Андрей Петкович], http://www.veles.gov.mk</ref>.
 
Умира в Русия.

Навигация