Харан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Makecat-bot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: uk:Харан
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eu:Harran
Ред 94: Ред 94:
[[eo:Harran]]
[[eo:Harran]]
[[es:Harrán]]
[[es:Harrán]]
[[eu:Harran]]
[[fa:حران]]
[[fa:حران]]
[[fi:Harran]]
[[fi:Harran]]

Версия от 18:41, 23 януари 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Харан.

Шаблон:НП Харан или Кара (Шаблон:Lang-akk — «развилка»; Шаблон:Lang-la) е древен град в северното Междуречие, първо споменат в хетските документи от Багазкя, а след това в Стария завет и асирийски царски надписи. В настоящо време е административен център на района в турската провинция Шанлъурфа (вилает) в Югоизточна Турция. Намира се близо до границата със Сирия. Жителите на града са 7.370, а на околията 61.520 (края на декември 2008). Жителите са предимно араби.

Населen e от 3 хилядoлeтиe пр.н.е. Акадското му имe e Harrānu, зa „пътуванe“ и също зa „караван“.

В Библията се казва, че Терах (Gen 11,31 EU) се настанява с фамилията си в Харан, след като напуснал Ур и от тук Авраам след това тръгва за Ханаан. (Gen 12,4 EU).

До Харан се намиралo светилището на лунния бог Син.

От края на 18 век пр.н.е. в северна Месопотамия се настаняват хуритите от Загрос- и Тавър - планина. През 15 и 14 век пр.н.е. Харан е към Митани-царството.

Към края на 14 век пр.н.е. Харан е разрушен от хетите на Шупилулиума І. След това е на асирийците. По времето на Ашур-убалит II (611-609 пр.н.е.) е столица на асирийците, a през 610 пр.н.е. е завладян от съюзените меди и вавилонци при Набопаласар.

През началото на юни 53 пр.н.е. на 30 км южно от Кара, днес Харан, в северната част на Месопотамия (днес в Турция) се провежда Битката при Кара между римляните и Партското царство. На 7 май 1104 г. се провежда Битката при Харан между селджуците и Антиохийското княжество.

Външни препратки