Мъдрост: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 16: Ред 16:


=== Юдаизъм ===
=== Юдаизъм ===
В юдаизма мъдростта е представена от [[Соломон]], който моли Бог за мъдрост в [http://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20chronicles%201-1&version=BG1940 2 Летописи 1]. Голяма част от [[Притчи Соломонови]] - книга с мъдри притчи, е приписвана на Соломон (както се разбира и от наименованието й). В {{bibleref|Притчи|1:7}} и {{bibleref|Притчи|9:10}}, страхопочитанието, благоговението към [[Яхве]] е наречено начало или основа на мъдростта, а в {{bibleref|Притчи|8:13}} са казва "Да се страхуваш от Яхве значи да ненавиждаш несправедливостта".
В юдаизма мъдростта е представена от [[Соломон]], който моли Бог за мъдрост в [http://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20chronicles%201-1&version=BG1940 2 Летописи 1]. Голяма част от [[Притчи Соломонови]] - книга с мъдри притчи, е приписвана на Соломон (както се разбира и от наименованието й). В {{bibleref|Притчи|1:7}} и {{bibleref|Притчи|9:10}}, страхопочитанието, благоговението към [[Яхве]] е наречено начало или основа на мъдростта, а в {{bibleref|Притчи|8:13}} са казва "Да се страхуваш от Яхве значи да ненавиждаш несправедливостта" (прев. от английски).

=== Нов Завет. Християнство ===


== Мъдрост и Философия ==
== Мъдрост и Философия ==

Версия от 10:18, 26 януари 2013

Робърт Райд, Мъдрост (1896). Сграда Томас Джеферсън, Вашингтон

Мъдростта е една от достойнствата на човешката личност, подобно на героизмът и красотата. Мъдростта се явява съчетание на жизнения опит, рационалното познание и интуицията. Мъдрост също така е знанието за това кое е добро и правилно, както и заедно с това проницателността, прозорливостта и проникновението, способността за вникване [1].

Има разпространено мнение, че в основата на мъдростта лежат шест качества на характера: съчувствието, състраданието, алтруизмът, себепознанието, емоционалната стабилност и определено ниво на социализация.

Според Райс (1958) две традиции на мъдростта могат да бъдат разграничени в Ренесанса: съзерцателна и на благоразумието. Съзерцателните традиции каквито са традициите в манастирите наблягат върху съзерцанието върху собствения опит, като път към божественото: Августин от Хипон е ранна и влиятелна фигура в християнската линия на тази традиция. Дадената мъдрост или благоразумието като ценност е разпознато в културните, философски и религиозни източници на (благо)разумно и целенасочено приложение на знанието, което е най-ценено в обществото.

Мъдростта в религията

В Древен Египет

Богинята Сиа представлява персонификация на мъдростта или богиня на мъдростта в египетската митология.

Юдаизъм

В юдаизма мъдростта е представена от Соломон, който моли Бог за мъдрост в 2 Летописи 1. Голяма част от Притчи Соломонови - книга с мъдри притчи, е приписвана на Соломон (както се разбира и от наименованието й). В Притчи 1:7 и Притчи 9:10 , страхопочитанието, благоговението към Яхве е наречено начало или основа на мъдростта, а в Притчи 8:13 са казва "Да се страхуваш от Яхве значи да ненавиждаш несправедливостта" (прев. от английски).

Нов Завет. Християнство

Мъдрост и Философия

Философията както е известно по своята етимология значи любов към мъдростта. Първите философи са известни като мъдреци. Сред тях са Талес, Емпедокъл, Сократ. Известните седем мъдреци на Древна Гърция. Мъдреците дават отговори-образци, който могат да служат за правила в живота. Мъдреците живеят по начин, който може да ги направи пример за останалите хора от общността. Мъдрецът е лаконичен, загадъчен, но отзивчив към страданието на хората, той често им помага в техните духовни търсения. Мъдростта предхожда философията, но може да се каже, че тя е нейния естествен резултат.

Мъдреци

Виж още

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wisdom в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки