Разлика между версии на „Йоан Кръстни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (r2.7.3) (Робот: Променяне от sl:Janez od Križa на sl:Sveti Janez od Križa)
''Духовна песен'' е [[еклога]], в която булката (символизираща душата) търси младоженеца (представляващ [[Исус Христос]]) и е разтревожена от това, че го е загубила. И двамата са изпълнени с радост, когато се събират. Творбата може да се разгледа като испанска версия в свободна форма на [[Песен на песните]].
 
''МрачнатаТъмната нощ на душата'' разказва за пътешествието на душата от телесния ѝ дом до единението ѝ с Бог. ТяТази книга е класическо произведение на християнската мистика. Душата пътува през нощта, която символизира трудностите и бедите, които среща в откъсването си от света и достигането на светлината на единение със Създателя. Душата преминава през няколко стъпала, които са описани в последователни строфи. Основната идея на поемата е за страданията, които хората понасят, търсейки растеж към духовна зрялост и единение с Бог. Година след написването на поемата, през 1586 г., Йоан Кръстни пише коментар, обясняващ поемата стих по стих. Поемата е разделена на две книги, които отразяват двете фази на тъмната нощ. Първата е пречистване на сетивата. Втората фаза е по-интензивна от двата етапа и това е пречистване на духа, което се среща по-рядко, отколкото първия етап. Тъмната нощ на душата допълнително описва десет стъпки по стълбата на мистична любов, преди това описани от Свети Тома от Аквино и частично от Аристотел. Св. Йоан Кръстни пише този шедьовър когато е хвърлен в затвора от неговите събратя кармилити, които се противопоставят на реформата на Ордена.
 
Свети Йоан също пише четири трактата по мистична теология. ''Възкачването на връх Кармел'' (''Subida Del Monte Carmelo'') е систематично изучаване на аскетичния стремеж на душата, която търси съвършено единство, Бог, и мистичните събития, които я съпътстват. ''Живият пламък на любовта'' (''Llama de amor viva'') описва с по-голяма интимност отклика на душата на Божествената любов. Заедно със неговите ''Сказания за светлината и любовта'' (''Dichos de Luz y Amor'') и творбите на Тереза Авилска, тези творби са най-важните мистични произведения на испански език и дълбоко са повлияли на по-късни духовни писатели по целия свят.
 
== Външни връзки ==
51

редакции

Навигация