Индикар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: br Изтриване: ar, fi, no, pl, ro, ru Промяна: fr, it, nl
Ред 43: Ред 43:
[[Категория:Индикар| ]]
[[Категория:Индикар| ]]


[[ar:إندي كار]]
[[br:IndyCar Series]]
[[de:IndyCar Series]]
[[de:IndyCar Series]]
[[en:IndyCar Series]]
[[en:IndyCar Series]]
[[es:IndyCar Series]]
[[es:IndyCar Series]]
[[fi:Indy Racing League]]
[[fr:IZOD IndyCar Series]]
[[fr:IndyCar Series]]
[[hu:IndyCar Series]]
[[hu:IndyCar Series]]
[[it:Indy Racing League]]
[[it:IndyCar Series]]
[[ja:インディカー・シリーズ]]
[[ja:インディカー・シリーズ]]
[[ko:인디카]]
[[ko:인디카]]
[[lt:IndyCar]]
[[lt:IndyCar]]
[[nl:IndyCar]]
[[nl:IndyCar Series]]
[[no:Indy Racing League]]
[[pl:Indy Racing League]]
[[pt:IndyCar Series]]
[[pt:IndyCar Series]]
[[ro:Indy Racing League]]
[[ru:IRL IndyCar]]
[[simple:IndyCar Series]]
[[simple:IndyCar Series]]
[[sv:Indycar Series]]
[[sv:Indycar Series]]

Версия от 16:15, 30 януари 2013

Индикар
Вид спортАвтомобилни спортове
Основан1909
Брой отбори10
Държави САЩ Канада Бразилия
Индикар в Общомедия

Индикар (на английски: Indycar) са американския еквивалент на автомобилните състезания във Формула 1. Освен основните серии има и подготвителни серии, както в Европа са сериите GP2, но в САЩ те се наричат Индилайтс. Името произлиза от името на американския град Индианаполис - Инди, и от английската дума за кола - кар.

Провежда се в САЩ от 1909 година. По-късно се организират кръгове в цял свят — Великобритания, Канада, Мексико, Австралия, Бразилия, Германия, Япония.

То е най-популярното спортно състезание в САЩ. „Индианаполис Мотор Спидуей“ е било наблюдавано от рекордните 420 000 зрители.

Състезанията се провеждат на няколко типа писти: овални (с овална форма и само с леви завои), улични състезания (стартове по улиците на големи градове), надпревари на обособени части от граждански летища (например Кливланд и понастоящем Едмънтън) и обикновени писти.

Характеристики

Болидите са сходни като форма с тези, които се състезават във Формула 1, но са различни както като агрегати, така и в тегло.

Двитателите са 8-цилиндрови, атмосферни с работен обем от 3,5 литра и ограничител на оборотите - позволяващ развиване на максимално 10 300 об./мин. В сериите КАРТ и след това наследилите ги серии Чампкар използваха двигатели с турбокомпресор, влезли в употреба в Индикар в края на 60-те години на ХХ век. Те притежават специално изработен разтоварващ клапан на компресора, който при определено налягане се отваря и по този начин се контролира мощността.

Точкуване

Точкуването е уникално и не се използва в нито един друг автомобилен шампионат:

  • Първото място дава 50 точки, второто 40, третото 35, четвъртото 32, петото 30, шестото 28, седмото 26, осмото 24, деветото 22, десетото 20, единайстото 19, дванайстото 18, тринайстото 17, четиринайстото 16, петнайстото 15, шестнайстото 14, седемнайстото 13, местата от осемнайсто до двайсет и четвърто носят по 12 точки, а местата от двайсет и пето до тридесет и трето по 10 точки.
  • Бонус точки се печелят на база на две постижения: спечелено първо място на квалификациите носи 1 точка, а пилотът водил в най-много обиколки в състезание получава 2 точки.
  • Пилотът, събрал най-много точки през сезона, се обявява за шампион.

Поради спор за контрола на американския автомобилен спорт между собственика на пистата Индианаполис мотор спийдуей Тони Джордж и собствениците на отбори в сериите КАРТ, от 1996 до февруари 2008 г. съществувахае два паралелни шампионата. Единият бяха сериите КАРТ (от 2004 преименувани на серии Чампкар), а другият организиран от Индирейсинг лигата - серия, създадена от Тони Джордж.

Вижте също