Девинска река: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
Ред 16: Ред 16:
| карта =
| карта =
| карта-описание = }}
| карта-описание = }}

'''Девинска река''' е [[река]] в [[Западни Родопи|Западните Родопи]]. За нейно начало се приема [[Беглишка река]], която извира южно от връх [[Голяма Сюткя]]. Дължината и&#768; е 57,1 km, а площта на водосборния и&#768; басейн е 427 km<sup>2</sup>. Протича през дълбока долина. В многобройните и&#768; разширения са разположени язовирите „[[Беглика]]“, „[[Голям Беглик]]“ и „[[Тошков чарк]]“, които са част от „[[Баташки водносилов път|Баташкия водносилов път]]“. В близост до [[Девин]] реката се влива в река [[Въча]], като се явява нейн ляв приток. По-големи притоци са Крива река и Катранджи&nbsp;— десни и Топлика и Карлъшка река&nbsp;— леви. В Девинска река се срещат [[пъстърва]], [[черна мряна]] и лешайка. До [[1942]] г. носи името Дамла дере.
'''Девинска река''' е [[река]] в [[Западни Родопи|Западните Родопи]].

За нейно начало се приема [[Беглишка река]], която извира южно от връх [[Голяма Сюткя]]. Дължината и&#768; е 57,1 km, а площта на водосборния и&#768; басейн е 427 km<sup>2</sup>. Протича през дълбока долина. В многобройните и&#768; разширения са разположени язовирите „[[Беглика]]“, „[[Голям Беглик]]“ и „[[Тошков чарк]]“, които са част от „[[Баташки водносилов път|Баташкия водносилов път]]“. В близост до [[Девин]] реката се влива в река [[Въча]], като се явява нейн ляв приток. По-големи притоци са Крива река и Катранджи&nbsp;— десни и Топлика и Карлъшка река&nbsp;— леви. В Девинска река се срещат [[пъстърва]], [[черна мряна]] и лешайка. До [[1942]] г. носи името Дамла дере.


== Източници ==
== Източници ==
Ред 25: Ред 28:
[[Категория:Реки в Област Смолян]]
[[Категория:Реки в Област Смолян]]
[[Категория:Водосборен басейн на Марица]]
[[Категория:Водосборен басейн на Марица]]
[[Категория:Девин]]


{{България-мъниче}}
{{България-мъниче}}

Версия от 15:48, 1 февруари 2013

Шаблон:Река инфо

Девинска река е река в Западните Родопи.

За нейно начало се приема Беглишка река, която извира южно от връх Голяма Сюткя. Дължината ѝ е 57,1 km, а площта на водосборния ѝ басейн е 427 km2. Протича през дълбока долина. В многобройните ѝ разширения са разположени язовирите „Беглика“, „Голям Беглик“ и „Тошков чарк“, които са част от „Баташкия водносилов път“. В близост до Девин реката се влива в река Въча, като се явява нейн ляв приток. По-големи притоци са Крива река и Катранджи — десни и Топлика и Карлъшка река — леви. В Девинска река се срещат пъстърва, черна мряна и лешайка. До 1942 г. носи името Дамла дере.

Източници

Шаблон:България-мъниче Шаблон:География-мъниче