Генерал-лейтенант: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 30: Ред 30:


== Български генерал-лейтенанти ==
== Български генерал-лейтенанти ==
* [[Михаил Стоянов]] (?-1999)
* Михаил Стоянов (?-1999)
* [[Георги Минев]] (1919-2001)
* [[Георги Минев]] (1919-2001)
* [[Георги Агура]] (1853-1915)
* [[Георги Агура]] (1853-1915)

Версия от 06:46, 2 февруари 2013

Генерал-лейтенант (във флота: вицеадмилрал) е генералско военно звание.[1]

Българска армия

вицеадмирал от ВМС на БА
генерал-лейтенант от БА
генерал-лейтенант от ВВС на БА

В Българската армия званието се присвоява с указ на Президента на Република Бълтария. Предложението е на Министерския съвет. Офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ от генерал.

Понятието „генерал-майор“ е по-кратка версия на предишното „генерал-сержант майор“ (генерал-старшина) (Major General → Sergeant Major General), който генерал-майор е бил подчинен на генерал-лейтенанта. Ето защо генерал-лейтенантът е по-висшестоящ от генерал-майора.

Генерал-лейтенант е с по три големи четирилъчни звезди на пагоните си. Съответства на званието lieutenant general в останалите армии по света. Званието идва от средните векове, където титлата генерал-лейтенант е била носена от втория командващ на бойното поле, който обикновено е бил подчинен на капитан-генерал. Еквивалентният чин във флота е вицеадмирал.

С изменението на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България през 2000 г. са въведени нови звания. Дотогавашното звание генерал-лейтенант (с две генералски звезди ) се преименува на генерал-майор, а новото звание генерал-лейтенант е с три звезди и е равностойно на генерал-полковник отпреди промяната.

2005 г. пределната възраст за кадрова военна служба на офицерите със звание „генерал-лейтенант“ е 60 г.

Трето българско царство

По времето на третото българско царство званието генерал-лейтенант е второто генералско звание, като офицер с такова звание е по-висшестоящ от генерал-майор и по-нисшестоящ съответно от пълен генерал в периода 1878-1897 и генерал от съответния род войски (генерал от пехотата, генерал от кавалерията и генерал от артилерията) след 1897 година.

Армия на САЩ

Тази статия е за военните звания в Американската армия.

Lieutenant General (Генерал-лейтенант), General (Генерал), General of the Army (Генерал на армията), и General of the Armies of the United States (Генерал на армиите на Съединените щати) са висши военни звания в армията на САЩ.

Пагон на Генерал-лейтенант от армията на САЩ

В днешните американски въоръжени сили, Генерал-лейтенант (Lieutenant General) е с по три звезди на пагоните и е веднага след Генерал-майор (Major General), който е с по две звезди на пагоните. Генерал (General) (също известен като пълен Генерал (full General)) е с по четири звезди на пагоните и е веднага след Генерал-лейтенант (Lieutenant General). Генерал на армията (General of the Army) е с по пет звезди на пагоните и е веднага след Генерал (General). Американското звание Генерал на армията (General of the Army) е еквивалентно на чуждото звание Фелдмаршал (Field Marshal). Званията Генерал-лейтенант и Генерал се използват, но Генерал на армията се използва само във военно време и никой не носи това звание. Също така никой не носи и званието Генерал на армиите на Съединените щати (General of the Armies of the United States) и това звание никога не е използвано от действащ военен офицер по едно и също време с всички останали звания, затова не е ясно как се съпоставя с тях. Понякога званието Генерал на армиите на Съединените щати се е считало да бъде еквивалентно на други чужди звания като Генералисимус (Generalissimo) или Велик маршал (Grand Marshal).

Званията Генерал-лейтенант и Генерал се използват в армията, въздушните сили и флота. Армейското звание Генерал на армията е еквивалентно на званитето от американските въздушни сили Генерал на въздушните сили (General of the Air Force). Американският флот няма еквивалентен генерал с пет звезди на пагоните. Американските въздушни сили и Американският флот нямат еквивалентно звание на армейсктото Генерал на армиите на Съединените щати (General of the Armies of the United States).

Български генерал-лейтенанти

Генерал-лейтенанти от други страни

Източници

  1. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, Държавен вестник, С., бр. 101/28 Декември 2010, чл. 138