Панчо Панчев: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
| роден-място = [[София]], [[България]]
}}
'''Панчо Борисов Панчев''' известен на децата като '''дядо Пънч''' е български писател, драматург, сценарист на филми, публицист и автор на произведения за деца - пиеси, стихове, стихотворни гатанки, приказки.., дори малкия роман "Дневник на слончето Моди".
 
Роден е в град [[София]] на 17 ноември 1933 г. Завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това - през 1955 г. [[НАТФИЗ|ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов"]] със специалност [[театрознание]] при професор [[Гочо Гочев]]. Бил е редактор и главен редактор на списание "Театър" (1966 - 1969), а също и на сп. "Славейче", в едни от най-трудните (и фактически последни) години за списанието (1997-2002 г.), когато е направен опит да се възстанови оригиналния му изглед отпреди 90-те години.
 
Автор е на 50 пиеси, китокоито са поставяни на различни сцени у нас и в чужбина и на десетки книги и книжки за деца. Писал е и във всички други литературни жанрове.
 
В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други бивши републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, САЩ, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса "Приказка за калпаците", а в някои страни са поставяни още "Очи в очи", "Вълци нема", "Приказка за тиквата", "Произшествие", "Има ли смисъл да утепваме мечка?", "Принцесата и свинарят" и др.
 
Освен сборници или отделни издания на пиеси (общо няколко томчета) има и десетки книги и книжки за деца като например:
"Приказки с лъжи", "Приказки от близо и далече", "Ако искаш вярвай!" и др. - (приказки)
"Стихотворения за тебе", "Бау-бау, Шаро" задно с "Пис-пис, Писано", "Стихотворения с мустаци" заедно със "Стихотворения с панделки" и др. - (стихотворения)
"Зоологическа азука" (тираж 130120 броя), "Гатанки-цетанки" (тираж 120090 бройки),"Гатанки за лека нощ", "Отгатнете градовете", "Гатанки за возене" и още няколко десетки книжки - (гатанки)
 
За възрастни читатели:
"Неизречено на глас" - (лирика),
"Магарешки мечти" - (басни)
 
Превел е и доста приказки и стихове от руски език.
 
== Филмография ==
* Наследници (1970)
* Дупката (1966)
'''Като актьор (на шега):'''
* [[Изпит (филм)|Изпит]] (1971) Млад майстор
участва и в други филми също на шега
 
== Външни препратки ==
2

редакции

Навигация