Пазар (икономика): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
64 байтове добавени ,  преди 9 години
вътрешни връзки, печатна грешка
м (Премахнати редакции на 46.40.108.160 (б.), към версия на Петър Петров)
(вътрешни връзки, печатна грешка)
'''Пазарът''' е сфера на [[икономика]]та, в която се разменят и разпределят [[ресурси]] и [[блага]] между [[Икономически субект|икономическите субекти]] - [[купувач]]и и [[продавач]]и, в т.ч. държавата. Пазарът обединява интересите на икономическите субекти. Съществуват различни видове пазари:
 
# Продуктови пазари (на потребителски [[стоки]] и [[услуги]]), ресурсни пазари (на [[труд]], [[земя]], [[капитал]]и)и парични пазари
# [[Свободен пазар|Свободен]], без влияние на държавата, и направляван от държавата пазар
# Локален (местен), национален, международен пазар
 
Съвкупността от пазарите на съответстващата им пазарна инфраструктура (складове, магазини, тържища, палати, борси, [[панаир]]и) образуват пазарната система на една държава. В основата и седят т.н. пазарни сили - [[търсене]]то на купувачите, [[предлагане]]то на продавачите и конкуренцията. Под тяхно влияние се разппределятразпределят ресурсите и благата и спонтанно се координират действията на икономическите агенти, т.е. установява се определен икономически ред.
Остарялото схващане за пазар е открито място за продаване и купуване на различни стоки и услуги.
В миналото мястото за изява на [[търговия]]та на [[българи]]те са седмичните пазари. Почти не е имало град или по-голямо селище, което да няма седмичен пазар. Той става в определен ден от седмицата, различен за отделните селища.
694

редакции

Навигация