Джамия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: wa:Moskêye
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: min:Musajik
Ред 97: Ред 97:
[[lt:Mečetė]]
[[lt:Mečetė]]
[[lv:Mošeja]]
[[lv:Mošeja]]
[[min:Musajik]]
[[mk:Џамија]]
[[mk:Џамија]]
[[ml:ജുമാമസ്ജിദ്]]
[[ml:ജുമാമസ്ജിദ്]]

Версия от 08:32, 8 февруари 2013

Джамията e храмът, в който мюсюлманите се събират и извършват обща молитва. Думата в повечето съвременни европейски езици за джамия (mosque, moschee, mosquée, moschea) произхожда от испанската дума за джамия mezquita, която от своя страна е съществителното масджийд от арабския глагол саджада - „да се простреш в молитва“, т.е. със значение „място за извършване на молитвата“. На български както и на останалите балкански езици думата за мюсюлманския храм е заемка, през турски cami, от арабското جمع (jámaʕa), което значи "събиране" или "място за сбор на хората".

Баня баши джамия в София

След 7 век обикновено се строи във формата на четириъгълник, с външен двор, и включва 1-2 минарета (кула, от която мюезинът с напев призовава мюсюлманите за молитва). Единствената джамия с цели 6 минарета в света е така наречената Синя джамия в Истанбул. Стената, обърната към Мека, се отбелязва с празна ниша, михраб. Обикновено е украсена с инкрустации, мозайки, резба върху камък и дърво. Често има водоеми за измиване. Самата стена се нарича кибла.

В повечето джамии допускат само мюсюлмани. Височината на минаретата, съгласно канона, е 63 метра — точно толкова години (63) живял пророкът Мохамед.

Джамиите в ислямските текстове

Най-често думата „джамия“ се използва в Корана заедно със светилището Кааба в Мека. В Корана тази дума се използва за назоваване на местата за богослужение и на християните и юдеите. Със същото универсално наименование на всички видове храмове се използва и в хадисите.

История

Огромните входове и високите кули или минарета отдавна са били и продължават да бъдат свързвани с джамиите. Обаче първите три джамии са били много опростени открити пространства. Джамиите са еволюирали значително много през последните 1000 години, докато придобият днешните си отличителни черти и докато се интегрират с различните култури по света.

Вижте също

Шаблон:Ислям-мъниче

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA