Сперма: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от ilo:Kapsit на ilo:Kapsít
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: hu:Ondó
Ред 49: Ред 49:
[[hr:Ejakulat]]
[[hr:Ejakulat]]
[[ht:Espèm]]
[[ht:Espèm]]
[[hu:Ondó]]
[[hy:Սերմնահեղուկ]]
[[hy:Սերմնահեղուկ]]
[[id:Semen (reproduksi)]]
[[id:Semen (reproduksi)]]

Версия от 14:25, 13 февруари 2013

Сперма или семенна течност е вещество, което се отделя от пениса на мъжа при еякулация. Спермата е основният преносител на мъжките полови клетки - сперматозоидите, произвеждани от тестисите. Тя е смес от овлажняващи вещества, отделени от жлезите на Купър, простатен секрет, хормони и сперматозоиди.

Нормалната човешка сперма е средно гъста течност с бял, до жълтеникав или пък леко синеещ цвят, с много специфична миризма. В нея се виждат бели ивици (резки) и части, които са по-скоро безцветни. Във въздушна среда много бързо губи своята гъстота. Видът и количеството на спермата са индивидуални и зависят от честотата на семеизпразване. При по-честа дейност на половите органи тя е светло бяла и гъста. При продължително въздържание спермата става по-жълтеникава. Обикновено за нормални стойности се приемат от 2 до 10 мл или от около половин чаена лъжица до цяла супена лъжица.

Човешка сперма

Спермата съдържа: 60% простатен секрет, само 2 до 5% сперматозоиди, както и фруктоза (която служи за енергийно депо на семенните клетки), тестостерон, цинк и други вещества помагащи на сперматозоидите за оплождане на яйцеклетката.

Сперма може да бъде отделена не само при оргазъм, но и при неволно семеизпразване, най-често през нощта или т. нар. нощна полюция, характерна за възрастта на пубертета.

Чрез спермата могат да се предават полово предаваните болести като СПИН, сифилис, гонорея, трипер и др. Рискът от това намялява само презервативът.

Оплодителните качества на спермата зависят от много фактори. Най-вече това е броят на сперматозоиди в грам семенна течност, които нормално трябва да бъдат над 10 милиона. За по-малки стойности ефект оказват стресът, влошената околна среда, носенето на тесни панталони, алкохолът, тютюнопушенето и наркотиците. За доказване на техният брой се прави медицинско изследване, наречено сперматоцитограма.

Сперматозоидите зреят за около 70 дни, което означава, че ако се предприемят мерки за подобряване качествата на оплождане, те няма да настъпят веднага. Трябва да се има предвид, че нормалната температура в „инкубатора“ за сперматозоиди – тестисите – е по-ниска от нормалната телесна температура с около 3-4 градуса. Ето защо тестисите са извън коремната кухина. Затова тесните панталони и гащи, всякакъв вид прегрявания като сауна, гореща вана, дълго стоене в седнало положение и др. влошават оплодителната способност на мъжките полови клетки.