Никея: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: eu:Nizea
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: no:Nikea
Ред 50: Ред 50:
[[nl:Nicea]]
[[nl:Nicea]]
[[nn:Nikea]]
[[nn:Nikea]]
[[no:Nikea]]
[[ru:Никея]]
[[ru:Никея]]
[[sc:Nicea]]
[[sc:Nicea]]

Версия от 21:11, 13 февруари 2013

Тази статия е за средновековния град в Мала Азия. За съвременното предградие на Атина вижте Никея (Атика).

Тази статия е за средновековния град в Мала Азия. За древногръцката колония вижте Ница.

Крепостната врата на Никея
Църквата "Св. София" в Никея

Никея (Шаблон:Lang-el) е античен и средновековен град в Мала Азия, съществувал на мястото на съвременния турски град Изник.

Градът има стратегическо местоположение - разположен е на брега на езеро, обграден е с високи хълмове по суша, които създават максимално благоприятни условия за защитата му по време на обсада. Крепостната стена е със средна височина около 10 м, а пред нея е изкопан дълбок ров. Около 100 крепостни кули подсигуряват надеждната защита на крепостта.

Античният град на мястото на Никея носи името Анкор или Геликор. Никея е главен град на Витиния. Никея е мястото, където се провежда Първия вселенски събор в историята на християнската църква през 325 г. След превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204 г. градът става столица на Никейската империя.

Най-сложният и противоречив етап от историята на Никея, както и на Мала Азия, е този от XI-XV век, когато районът и градът преминават през болезнената трансформация от гръцки на турски език и култура. Повечето от жителите му напълно променят говоримия си език, религия и идентичност. До 1922 г. е съхранявана мозайката, красяща църквата "Успение Богородично" в града - най-значимия паметник на византийското изкуство в Мала Азия. През тази година културното наследство е унищожено от турските власти по време на Гръцко-турската война (1919-1922).

Днес крепостната стена на средновековна Никея, която е главна туристическа атракция на Изник е на много места разрушена.

Библиография

  • Лебедев, А. П. Вселенские соборы ІV и V веков. СПб., изд. Олега Абышко, 2007.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Никея“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​