Кокалянски манастир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 32: Ред 32:
| сайт =
| сайт =
}}
}}
'''Кокалянският манастир''' „Свети [[Михаил (архангел)|Архангел Михаил]]“ е [[българия|български]] [[манастир]], разположен е в [[Плана|Плана планина]], на около 4 километра югоизточно от село [[Кокаляне]] и около 6 километра североизточно от село [[Железница (Област София)|Железница]], в подножието на връх [[Манастирище (връх)|Манастирище]] (1338 м.н.в).
'''Кокалянският манастир „Свети [[Михаил (архангел)|Архангел Михаил]]“''' е [[българия|български]] [[манастир]], разположен е в [[Плана|Плана планина]], на около 4 километра югоизточно от село [[Кокаляне]] и около 6 километра североизточно от село [[Железница (Област София)|Железница]], в подножието на връх [[Манастирище (връх)|Манастирище]] (1338 м.н.в).


== История ==
== История ==

Версия от 17:21, 16 февруари 2013

Кокалянски манастир
„Свети Архангел Михаил“
Входа на Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“
Входа на Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“
Карта
Местоположение
ВидПравославен манастир
Местоположение Кокаляне, България
Тип на сградатаМанастир
Паметник на културата
Изграждане11 - 20 век
СъстояниеДействащ, мъжки
Кокалянски манастир
„Свети Архангел Михаил“
в Общомедия

Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил е български манастир, разположен е в Плана планина, на около 4 километра югоизточно от село Кокаляне и около 6 километра североизточно от село Железница, в подножието на връх Манастирище (1338 м.н.в).

История

Манастирът е изграден през 11 век, по време на управлението на цар Самуил. Според легендите при един лов в Плана, Самуил убил една сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи. Трогнат от това царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на Св. Архангел Михаил.

В Кокалянския манастир е намерен т. нар. „Урвишки сборник", съставен през XVI век. Той съдържа 50 листа, представящи сведения за поклонници, беседи и четири похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). През 1579 г. Кокалянското евангелие на Йоан Кратовски.

По времето на Османското владичество в България е бил значим книжовен център. Опожаряван е на два пъти. През 1858 г. манастирът е възстановен на мястото на стария от йеромонах Хрисант. На 16 юни 1898 г. манастира е ограбен, а отец Хрисант е убит от разбойници. Погребан е до входната врата на манастирския двор. След Освобождението в края на 19 век е възстановен напълно. Старата църква е съборена и с дарения на местното население е съградена нова постройка от ломени камъни в периода 1896-1898 г. През 1969 година манастирът е обявен за паметник на културата.

Архитектура

Манастирският комплекс се състои от храм „Св. Архангел Михаил“, две двуетажни манастирски сгради, магерница, камбанария и стопански постройки. Иконите са дарение от жители на Железница, а църквата е изписана от Никола Образописов и учениците му от Самоковската художествена школа през 1896 г.

Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" e част от Софийската Света гора" и заедно със Средновековната крепост Урвич, Панчаревския манастир "Св. Никола - Летни" и Крепостната черква-манастир "Св. Илия", образуват Урвичкия крепостен комплекс.

В момента манастирът е в ремонт и е отворен за посещение в събота и неделя от 7:00 до 16:00 ч.

Източници

  • Динева, Валентина. Софийската Мала Света гора. София, Медиатама, 2007. ISBN 978-954-91805-2-7. с. 203-209.
  • Мартинов, Георги. Софийската Мала Света гора: Стари църкви, манастири, параклиси и оброчища в София и околностите. 2011. с. 25-26.
  • Петрова, Марияна. Повече от 100 забележителни манастира в България. София, Издателство „Фют“. ISBN 978-954-625-513-6. с. 121.