За управлението на империята: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''За управлението на империята''' ''(на [[гръцки|византийски гръцки]]: Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν /т.е. съвети към моя син Роман/)'', популярно повече с [[латински|латинско]]то си наименование: ''De Administrando Imperio'', е съчинение на [[Византия|византийски]]я [[император]] и [[писател]] [[Константин Багренородни]].
'''„За управлението на империята“''' ({{lang-el|Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν}} - ''„Съвети към моя син Роман“''), популярно повече с наименованието си {{lang-la|De Administrando Imperio}}, е съчинение на [[Византия|византийски]]я [[император]] и [[писател]] [[Константин Багренородни]].


Съчинението дава ценни [[история|исторически]] и [[етнография|етнографски]] данни за съседните на [[Византия]] [[народ]]и.
Съчинението дава ценни [[история|исторически]] и [[етнография|етнографски]] данни за съседните на [[Византия]] [[народ]]и.


По същество ''"За управлението на империята"'' представлява ръководство за провеждане на вътрешната и [[външна политика]] на [[империя]]та, дадено от Константин Порфирагенет към сина му [[Роман II (Византийска империя)|Роман]]. Съчинителят съветва младия император при провеждане на външната политика, да следва стария [[принцип]] ''"разделяй и владей"''. ''"За управлението на империята"'' предписва, че не е потребно за постигане на имперските [[геополитика|геополитически]] цели да се хабят средства и ресурси за водене на [[война|войни]], при положение, че може ''"[[варвари]]те"'' взаимно да се неутрализират с оглед опазване на византийските интереси.
По същество ''"За управлението на империята"'' представлява ръководство за провеждане на вътрешната и [[външна политика]] на [[империя]]та, дадено от Константин Порфирагенет към сина му [[Роман II (Византийска империя)|Роман]]. Съчинителят съветва младия император при провеждане на външната политика да следва стария [[принцип]] ''"разделяй и владей"''.


''"За управлението на империята"'' предписва, че не е потребно за постигане на имперските [[геополитика|геополитически]] цели да се хабят средства и ресурси за водене на [[война|войни]] при положение, че може ''"[[варвари]]те"'' взаимно да се неутрализират с оглед опазване на византийските интереси.
''"Съветите към сина ми Роман"'' са написани между [[948]] и [[952]] година. Съобразно предмета си, съчинението е било предназначено за лично или поверително ползване от/в имперския двор и канцелария.

''„Съветите към сина ми Роман“'' са написани между [[948]] и [[952]] година. Съобразно предмета си съчинението е било предназначено за лично или поверително ползване от/в имперския двор и канцелария.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
Ред 11: Ред 13:


[[Категория:Византология]]
[[Категория:Византология]]
[[Категория:Култура на Византия]]
[[Категория:Исторически книги]]
[[Категория:Исторически книги]]
[[Категория:Извори за българската история]]
[[Категория:Извори за българската история]]

Версия от 13:46, 17 февруари 2013

„За управлението на империята“ (Шаблон:Lang-el - „Съвети към моя син Роман“), популярно повече с наименованието си Шаблон:Lang-la, е съчинение на византийския император и писател Константин Багренородни.

Съчинението дава ценни исторически и етнографски данни за съседните на Византия народи.

По същество "За управлението на империята" представлява ръководство за провеждане на вътрешната и външна политика на империята, дадено от Константин Порфирагенет към сина му Роман. Съчинителят съветва младия император при провеждане на външната политика да следва стария принцип "разделяй и владей".

"За управлението на империята" предписва, че не е потребно за постигане на имперските геополитически цели да се хабят средства и ресурси за водене на войни при положение, че може "варварите" взаимно да се неутрализират с оглед опазване на византийските интереси.

„Съветите към сина ми Роман“ са написани между 948 и 952 година. Съобразно предмета си съчинението е било предназначено за лично или поверително ползване от/в имперския двор и канцелария.

Външни препратки