Никея: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: no:Nikea)
Редакция без резюме
Градът има стратегическо местоположение - разположен е на брега на [[езеро]], обграден е с високи хълмове по суша, които създават максимално благоприятни условия за защитата му по време на [[обсада]]. Крепостната стена е със средна височина около 10 м, а пред нея е изкопан дълбок ров. Около 100 крепостни кули подсигуряват надеждната защита на крепостта.
 
Античният град на мястото на Никея носи името ''[[Анкор]]'' или ''Геликор''. Никея е главен град на областта [[Витиния]]. Никея е мястото, където се провежда [[Първи вселенски събор|Първия вселенски събор]] в [[история на християнската църква|историята на християнската църква]] през 325 г. След [[превземане на Константинопол (1204)|превземането на Константинопол]] от [[кръстоносци]]те през [[1204]] г. градът става [[столица]] на [[Никейска империя|Никейската империя]].
 
Най-сложният и противоречив етап от [[история]]та на Никея, както и на [[Мала Азия]], е този от [[11 век|XI]]-[[XV век]], когато районът и градът преминават през болезнената трансформация от гръцки на [[турски език]] и [[култура]]. Повечето от жителите му напълно променят говоримия си език, религия и идентичност. До [[1922]] г. е съхранявана мозайката, красяща църквата "Успение Богородично" в града - най-значимия паметник на византийското изкуство в Мала Азия. През тази година културното наследство е унищожено от турските власти по време на [[Гръцко-турска война (1919-1922)|Гръцко-турската война]] (1919-1922 г.).
 
Днес крепостната стена на средновековна Никея, която е главна туристическа атракция на Изник, е на много места разрушена.
 
==Библиография==
Анонимен потребител

Навигация