Разлика между версии на „Еврейската държава“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 99.181.150.102 (б.), към версия на 95.87.215.48
м (Премахнати редакции на 99.181.150.102 (б.), към версия на 95.87.215.48)
Херцел пише, че евреите трябва да бъдат оземлени с достатъчно голяма (за техните нужди) територия някъде по света, за която да се гарантира, че те могат на нея да създадат собствена държава. Конкретно, Херцел не сочи къде и каква да бъде тази територия (виж [[териториализъм]] и [[планът Мадагаскар]]), но споменава като възможна опция [[Аржентина]] и [[Палестина]]. По негово мнение, "поразените от антисемитизма" ще имат пряк интерес да окажат помощ на евреите да придобият суверенитет над дадена територия, която да се превърне в еврейска държава.
 
Херцел предлага за реализацията на плана създаването на две организации - [[Еврейска общност]] и [[Еврейска компания]]. Първата следва да се занимава с научния и политически аспект по създаване на новата еврейска държава, а втората организация с практическата реализация на плана. За реализацията на плана ще са необходими няколко десетилетия според Херцел. Първоначално в тази нова еврейска страна трябва да отидат най-вече бедните евреи, които са в най-тежко положение, и които ще се занимават с развитието на тази нова страна - ще обработват земята, ще строят пътища, мостове, сгради, язовири, железопътни линии и друга инфраструктура. Постепенно в икономиката на страната според плана, ще се привличат все повече и по-богати нови имигранти, особено из средите на интелектуалците, които по мнението на Херцел съществуват в изобилие и не могат да се реализират, тъй като са подложени на дискриминация в страните където пребивават.
Херцел призова чрез и в книгата си всички евреи, да се присъединят към плана и неговите поддръжници, ставайки членове на Еврейската общност, която от името на еврейския народ, ще започне преговори с [[велики сили|великите сили]] за създаването на еврейска държава на "неутрална територия".

Навигация