Разлика между версии на „Павел Орозий“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (r2.7.3) (Робот: Променяне от uk:Павел Орозій на uk:Павло Орозій)
[[File:Paulo Orosio - Detalle.jpg|thumb|Павел Орозий]]
'''Павел Орозий''', Paulus Orosius, (* ок. [[385]]; † ок. [[418]]) е иберийски късноантичен [[историк]] и [[Християнство|християнски]] [[теолог]]. Като теолог взема дейно участие в борбите срещу отклоненията от официалното християнство.
[[File:Paulo Orosio - Lámina siglo VI.jpg|thumb|Страница от манускрипта „История“ на Орозий, [[Флоренция]]]]
Основното му произведение се нарича "История против езичниците в седем книги". Роден е вероятно в [[Тарагона]] (или в [[Брага]]), в провинция [[Галекия]] (''Gallaecia'', дн. [[Галисия]]).
'''Павел Орозий''', ({{lang-la|Paulus Orosius}}, (* ок. [[385]]; † ок. [[418]]) е иберийски късноантичен [[историк]] и [[Християнство|християнски]] [[теолог]]. Като теолог взема дейно участие в борбите срещу отклоненията от официалното християнство.
Основното му произведение се нарича "История против езичниците в седем книги". Роден е вероятно в [[Тарагона]] (или в [[Брага]]), в провинция [[ГалекияГалеция]] (''Gallaecia'', дн. [[Галисия]]) в [[Испания]].
 
През 413 или 414 г. той отива при [[Августин Блажени]] в [[Хипон]] и започва да учи при него в [[Африка]]. През 415 г. той го изпраща с препоръчително писмо за църковния баща [[Йероним Блажени]] в [[Палестина]] и след това във [[Витлеем]]. Тогава Йоан, епископът на [[Йерусалим]] свиква синод в резиденцията си за юни 415 г., на който Орозий чете за решенията от [[Картаген]] през 411 г. и от съчинението на Августин против [[Пелагий (теолог)|Пелагий]]. Същата година Орозий се връща обратно в Северна Африка, където вероятно умира. Според [[Генадий от Марсилия|Генадий]] той донася малко преди това откритите реликви на [[мъченик]] [[Стефан (светец)|Св. Стефан]] от Палестина в [[Менорка]].
 
Най-ранното си произведение ''Consultatio sive commonitorium ad Augustinum de errore Priscillianistarum et Origenistarum'' той пише малко след идването му в Африка. То е публикувано в произведението на Августин ''Contra Priscillianistas et Origenistas liber ad Orosium''. Следващото си съчинение, ''Liber apologeticus de arbitrii libertate'', той пише, когато е в Палестина.
 
Най-прочутото произведение на Орозий, ''Historiae adversum Paganos'', е започнато по идея на Августин. Неговата история е хроника на катастрофите, които хората преживяват до 417 г. Тя е преведена на [[арабски]] и по-късно е използвана като източник от [[Ибн Халдун]].
 
== Литература ==
* {{икона ru}} [http://www.vostlit.info/Texts/rus14/Orozij/frametext3.htm Орозий, "История против езичниците", книга III]
 
[[Категория:ИсторициРимски историци]]
[[Категория:ТеолозиХристиянски теолози‎]]
[[Категория:Латинска литература]]
[[Категория:Римляни]]
 
{{Link FA|es}}

Навигация