Чарлз Уитстън: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
1174 байтове добавени ,  преди 9 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Сър '''Чарлз Уитстоун''' (''Charles Wheatstone'') е [[Обединено кралство|британски]] [[учен]] и [[изобретател]], автор на множество научни постижения по време на [[Викторианска епоха|Викторианската епоха]], включително на английската [[концертина]], [[стереоскоп]]а (устройство за показване на триизмерни изображения) и шифъра [[Плейфеър]]. Най-известен е с приносите си към развитието на [[електротехника]]та със създадения от него [[мост на Уитстоун]], първоначално изобретен от [[Самюъл Хънтър Кристи]], както и като значителна фигура в развитието на [[телеграфия]]та.
 
== Биография ==
Чарлс Уитстоун е роден в Барнуд, Англия. Баща му бил музикант, който се преместил в Лондон четри години по-късно като учител по флейта. Чарлс е вторият син учил в селско училище и на няколко места в Лондон. Едно от тях било в Кеннигтън. Като момче той бил много стеснителен. Обичал да се усамотява на тавана.
[[File:Wheatstone English Concertina.jpg|thumb|right|Уитстоуновата английска хармоника]]
Когато бил на 14 години той станал чирак при чичо си, който произвеждал и продавал музикални инструменти. Тъй като нямал вкус към занаятчийството и бизнеса той обичал да чете книги. Баща му го насърчавал в четенето и накрая го махнал от чираклъка.
 
== Спектроскопия ==
 
[[File:Charles Wheatstone later years.jpg|thumb|left|Уитстоун в зряла възраст]]
Уитстоун бил провъзгласен за рицар през 1868 г. след като завършил автоматичния телеграф. Той билстанал кавалер на Почетния легион. Около тридесет и четири отличия и дипломи от английски и чуждестранни дружества свидетелстват за научната му репутация. От 1836 той ебил член на Кралския дружество. През 1859 г. ебил избран за чуждестранен член на Шведската кралска академия на науките. През 1873 г. Уитстоун ставастанал чуждестранен член на Френската академия на науките. Същата година ебил удостоен с медала Ампер от френското дружество за насърчаване на националната индустрия. От 1875 г. Уитстоун ебил почетен член на Института на строителните инженери.
 
== Електрически генератор ==

Навигация