Фарид ад-Дин Аттар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 32 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q194091.
Ред 41: Ред 41:
[[Категория:Мистици]]
[[Категория:Мистици]]
[[Категория:Нишапур]]
[[Категория:Нишапур]]

[[ar:فريد الدين عطار]]
[[arz:فريد الدين العطار]]
[[az:Fəridəddin Əttar]]
[[bn:ফরিদ উদ্দিন আত্তার]]
[[ca:Farid-ad-Din Attar]]
[[ckb:عەتتار]]
[[de:Fariduddin Attar]]
[[en:Attar of Nishapur]]
[[eo:Farid-ud-din Attar]]
[[es:Farid al Din Attar]]
[[fa:عطار نیشابوری]]
[[fr:Farid Al-Din Attar]]
[[gl:Attar]]
[[he:פאריד אל-דין אטאר]]
[[hy:Աթթար]]
[[it:Farid al-Din 'Attar]]
[[ja:ファリードゥッディーン・アッタール]]
[[jv:Attar saka Nishapur]]
[[kk:Фарид ад-дин Аттар]]
[[ko:아타르]]
[[lt:Faridas ad Dinas Ataras]]
[[nl:Farid ad-Din Attar]]
[[no:Farid ud din Attar]]
[[pnb:فريد الدين عطار]]
[[ps:فريد الدين عطار]]
[[ro:Attar]]
[[ru:Аттар]]
[[simple:Farid-ud-din Attar]]
[[sv:Farid ad-din Attar]]
[[tg:Аттор]]
[[tr:Ferîdüddîn-i Attâr]]
[[ur:شیخ فرید الدین عطار]]

Версия от 04:13, 11 март 2013

Аттар
فَریدالدّین ابوحامِد محمّد عطّار نِیشابوری
ирански поет и мистик

Роден
ок. 1142
Починал
ок. 1220
?, ?
ПогребанИран
Аттар в Общомедия
Мавзолеят на Фарид ад-дин Аттар в Нишапур, Иран

Фарид ад-дин Мухаммад ибн Ибрахим Аттар (فریدالدین عطار; още – Фаридадин, Фаридуддин) (ок. 11421220) е персийско-таджикски поет и суфиски теоретик, един от тримата „Велики суфии“. Роден около 1142 г. в Нишапур — град в провинциа Хоросан, разположен югозападно от Мешхед, дн. Иран. На младини пътува из Египет, Туркестан и Индия. Малко е известно за неговия живот. Роден в семейството на преуспяващ аптекар, той получил отлично образование по медицина, арабски и теософия в медресето към гробницата на имам Реза в Мешхед. Според неговата „Мосибат-наме“ („Книга на страданията“) работел при баща си, след чиято смърт поел дрогерийния бизнес.

Аттар е сред най-известните поети-мистици на Иран. Заедно със Санаи оказва силно влияние върху Руми и неговите суфистки възгледи. И двамата поети са споменати от него неколкократно със засвидетелствано дълбоко уважение. За Аттар Руми пише:

Аттар скиташе из Седемте долини на любовта — ние сме все още на една пътечка.

Името Аттар е творчески псевдоним. То означава ‚билкар‘, ‚дрогерист‘, ‚парфюмерист‘.

Творчество

Аттар е един от най-продуктивните творци на персийската литература. Автор е на над сто творби с различна дължина — от няколко страници, до няколко тома. Днес са запазени ок. 30 негови творби.

В характерния за суфистките поети стил, Аттар величае земната любов, в качеството ѝ на прелюдия към небесната, божествената любов. Тя може да бъде и в несъвършена форма, ала да запази своите духовни аспекти, тъй като възлюбеният се превръща в известнен смисъл в „Единствен“ и „Божествен“. Една от известните му притчи разказва за любовта на султан Махмуд Газневи и робът Малик Аяз. В своята „Елахи Нама“ поетът събира осем истории за тяхната споделена любов и преданост.

Най-известната творба на Аттар е шедьовърът на персийската литературна съкровищница „Мантик ал-тайр“ („Събеседване на птиците“) — поема от 4600 двустишия. Творбата разказва за пътуването на ято птици, водени от един папуняк, към дома на техния бог, когото никога не са виждали. При пристигането си след тежък и изпълнен със смъртоносни премеждия път оцелелите откриват, че не друг е техният бог, а те самите, като сплотено цяло — суфистка алегория за единение на човешкото и божественото.

Сред другите му известни творби са „Мухтар-наме“, сборник с биографии на шейхове, „Диван“ (събрани съчинения) и „Тадхират ал-Авлия“, („Биографии на светците“), разказваща за ранните суфийски учители.

Говорейки с философски обобщености, повечето творби на Аттар са популярни и относително лесни за възприемане.

Външни препратки

Шаблон:Иран-мъниче Шаблон:Писател-мъниче