Танис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Makecat-bot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Добавяне: ka:ტანისი
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 33 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q210598.
Ред 14: Ред 14:
[[Категория:Древноегипетски градове]]
[[Категория:Древноегипетски градове]]
[[Категория:Исторически столици]]
[[Категория:Исторически столици]]

[[ar:صان الحجر]]
[[arz:تانيس]]
[[ca:Tanis]]
[[cs:Džanet]]
[[de:Tanis]]
[[en:Tanis]]
[[es:Tanis (Egipto)]]
[[eu:Tanis]]
[[fa:تانیس]]
[[fi:Tanis]]
[[fr:Tanis]]
[[he:טאניס]]
[[hr:Tanis]]
[[hu:Tanisz]]
[[id:Tanis]]
[[it:Tanis (Egitto)]]
[[ja:タニス]]
[[ka:ტანისი]]
[[ko:타니스]]
[[la:Tanis (Manica)]]
[[ml:ടാനിസ്]]
[[nl:Tanis (Egypte)]]
[[no:Tanis]]
[[pl:Tanis (Egipt)]]
[[pt:Tânis]]
[[ro:Tanis]]
[[ru:Танис]]
[[sh:Tanis (Egipat)]]
[[sk:Džanet]]
[[sr:Танис]]
[[sv:Tanis]]
[[tr:Tanis]]
[[zh:塔尼斯]]

Версия от 06:10, 11 март 2013

Танис (гр. Τάνις, евр. Цоан) е административен център на 14-ти ном в египетската Делта, на източния ръкав на Нил - Танитски (сега Муиз).

Според Библията (Числ. 13, 23) Танис e основан 7 години след Хеврон. Не е ясно как да се тълкува това, но във всеки случай, първите безспорни следи за съществуването на града се отнасят към XII-та династия. Тук са намерени колосите (статуи) на Аменемх I, основал храм, Усертесени (един от тях сега е в Берлин) и др.

При временното разпадане на монархията при Хиксосите Танис е център на северната половина на Египет. Особено голям разцвет градът достига по време на постоянните войни с Азия при XIX династия, когато царете (Сет I, Рамзес II, Меренпта) често са пребивавали тук, заради близостта със сирийската граница. Може би фактът, че тези царе са почитали Сет, отчасти е обусловен от това, че богът е местен за Танис. XXI династия, наречена от Манефон «танитска» превръща Танис в столица, оставяйки Тива на жреците. Заради това в псалмите (Исаия 19, 13), се споменават “князете цоански”.

По времето на додекархията тук властва Петубаст, а в персийско време - княз Тахос, изпълняващ различни жречески длъжности. Градът процфтява и в гръко-римско време. Намерени са останки от храма, издигнат от Птоломеите, както и множество частни жилища. Особено интересен е домът на Бокхауи, обзаведен с типично египетски вещи, библиотека с демотически папируси и статуя на собственика с демотически надпис. До него се намира жилището на римски чиновник с обзавеждане в западен стил и гръцки папируси. И двете жилища са от II век. Сега на мястото на Танис е рибарското село Сан, населено с копти башмурити.

Разкопки в Танис са провеждали:

  • Лепсиус, намерил тук през 1866 г. прочутия Канопски декрет;
  • Мариет, намерил руините на храма и множество скулптурни паметници;
  • Флиндерс-Питри, провел систематически изследвания през 1884 г.