Генетичен дрейф: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Robot: en:Genetic drift is a good article
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 38 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q486420.
Ред 10: Ред 10:
[[Категория:Еволюционна биология]]
[[Категория:Еволюционна биология]]
{{Link GA|en}}
{{Link GA|en}}

[[ar:انحراف وراثي]]
[[ca:Deriva genètica]]
[[cs:Genetický drift]]
[[de:Gendrift]]
[[el:Γενετική παρέκκλιση]]
[[en:Genetic drift]]
[[es:Deriva genética]]
[[et:Geenitriiv]]
[[eu:Jito genetiko]]
[[fa:رانش ژن]]
[[fi:Geneettinen ajautuminen]]
[[fr:Dérive génétique]]
[[gl:Deriva xenética]]
[[he:סחף גנטי]]
[[ht:Deriv jenetik]]
[[hu:Genetikai sodródás]]
[[ia:Deriva genetic]]
[[id:Hanyutan genetik]]
[[is:Genaflökt]]
[[it:Deriva genetica]]
[[ja:遺伝的浮動]]
[[ko:유전자 부동]]
[[lt:Genų dreifas]]
[[mk:Генетски дрифт]]
[[nl:Genetische drift]]
[[nn:Gendrift]]
[[no:Genetisk drift]]
[[pl:Dryf genetyczny]]
[[pt:Deriva genética]]
[[ru:Дрейф генов]]
[[simple:Genetic drift]]
[[sl:Genetski zdrs]]
[[sr:Генетички дрифт]]
[[sv:Genetisk drift]]
[[tr:Genetik sürüklenme]]
[[uk:Генетичний дрейф]]
[[uz:Genetik dreyf]]
[[zh:遗传漂变]]

Версия от 11:49, 11 март 2013

Генетичният дрейф представлява промяна в честотата на гените (алелите), която е случайна и няма приспособителен характер. Така, причините за генетичния дрейф не са биологични, а стохастични (т.е. вероятностни). Колкото по-малка е популацията, толкова по-силно се проявява въздействието на генетичния дрейф. Когато популацията е съставена от малък брой индивиди, алелните честоти могат да се променят поради изцяло случайни причини. Поради това в малките популации може да се установи отклонение от разпределението, очаквано според закона на Харди-Вайнберг, въпреки, че кръстосването е случайно и не действа отбор.

Вероятността за достигането на дадена честота на гените в следващото поколение в резултат на дрейфа може да се прогнозира с помощта на закономерностите на биномното разпределение. Промените в резултат на дрейфа се натрупват с времето (поколенията), като посоката на промяна в едно поколение е независима от посоката в предишното поколение. Дрейфът намалява генетичното разнообразие в популациите: след като един алел е изгубен в резултат на дрейфа, той повече не съществува в популацията (освен ако не възникне отново в резултат на мутация, или не пристигне от друга популация в резултат на миграция). Дрейфът увеличава генетичната диференциация между популациите.

Причината за факта, че генетичния дрейф засяга малочислени популации се крие в това, че те са по-нестабилни и по-лесно влияещи се от еволюционните фактори, водещи до изменение в честотата на определени гени или техните алели. Генетичният дрейф предизвиква загубата на определени гени или техните алели в популацията, като по този начин засилва различията между различни малочислени популации и така води до видообразуване. Генетичният дрейф може да се разглежда и като еволюционен фактор, освен като елементарна еволюционна единица и като механизъм на еволюцията. Шаблон:Link GA