Даркуейв: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот: Променяне от en:Dark Wave на en:Dark wave
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 20 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q3840596.
Ред 22: Ред 22:


[[Категория:Музикални стилове]]
[[Категория:Музикални стилове]]

[[af:Dark Wave]]
[[be:Дарквейв]]
[[cs:Dark Wave]]
[[de:Dark Wave]]
[[en:Dark wave]]
[[eo:Malluma ondo]]
[[es:Dark wave]]
[[fi:Darkwave]]
[[fr:Darkwave]]
[[hr:Dark wave]]
[[it:Darkwave]]
[[ko:다크웨이브]]
[[lt:Darkwave]]
[[nl:Darkwave]]
[[pl:Dark wave]]
[[pt:Darkwave]]
[[ru:Дарквэйв]]
[[sr:Дарквејв]]
[[sv:Darkwave]]
[[uk:Дарквейв]]

Версия от 04:28, 12 март 2013

Даркуейв, срещан и като дарк уейв (на английски darkwave, dark wave), е термин определящ движение в музиката, появило се в края на 70-те като по-мрачен и меланхоличен вариант на популярния тогава ню уейв. Използвайки основите на ню уейв, даркуейв се заражда с прибавянето на мрачни, интровертни текстове и нотка на тъга.

Даркуейв е свързан със стилистичното обществено развитие през 70-те и 80-те. През 80-те, в даркуейв се заражда отделна субкултура, чиито поддръжници се наричат уейвъри.

От 1990 г. насам, терминът даркуейв се използва за по-тесен кръг от музикални подстилове, съчетаващи готик рок с електронна музика (като synthpop и индъстриал) или фолклор (neofolk, medieval).

Даркуейв като стилистичен термин

Първото използване на термина изглежда е било през 80-те, за да опише мрачния вариант на ню уейв музиката, т.е. дарк синтпоп (също известен като electrowave, френския coldwave, и се отнася към мрачната и подтискаща музика на изпълнители и групи като Anne Clark, [[Fa Германия), готик рок или d Gadget]], Psyche и Depeche Mode или ранните готик групи (в онези времена тези изпълнители рядко са били наричани "готик" извън Англия) като Bauhaus, Joy Division, The Cure и Cocteau Twins.

След като ню уейв движението изчезва в края на 80-те, даркуейв оцелява и получава солидна доза обновление и разнообразие в лицето на групи като Deine Lakaien, The Frozen Autumn, Love Is Colder Than Death, ранните издания на Love Like Blood, The Garden Of Delight, Wolfsheim и др. Всички тези групи са били вдъхновени от уейв движението от 80-те.

По същото време, различни немски изпълнители, включвайки Das Ich, Goethes Erben, Relatives Menschsein и Lacrimosa, развиват много по-театрален стил, съчетан с германска поезия и метафорични текстове, наречен Neue Deutsche Todeskunst (Ново Германско Изкуство на Смъртта). След стилистична повратна точка в историята на даркуейв стилистичното му значение в Германия изчезва в средата на 90-те.

Даркуейв като жанров термин

В по-тесен смисъл, терминът даркуейв се отнася към смесица от различни жанрове, особено между рок музиката (колд уейв, готик рок) и електронната музика (синтпоп, ембиънт и индъстриъл). Използването на този термин обхваща цялата тази сцена. Attrition, Clan of Xymox, Die Form, In The Nursery и Pink Industry са едни от основните групи на 1980-те и макар да биват свързвани с готик рок и даркуейв сцените, в повечето случаи самите групи не се поставят в тези категории.

Макар и през 1990-те, когат германски групи като Das Ich, Deine Lakaien and Diary of Dreams продължават да съчетават готик музиката с пост-индустриални звуци, терминът даркуейв започва да се използва все по-често като име на жанр. Други изпълнители като Silke Bischoff, In My Rosary, Engelsstaub, Annabelle's Garden и Canticum Funebris смесват звуците на синтпопа и готик рока с неофолк жанра. Интересен резултат се получава в лицето на един от най-известните германски даркуейв проекти - Sopor Aeternus & The Ensemble Of Shadows, в който се смесва готик рок заедно с средновековни и фолклорни мелодии.

външни препратки