Емил Чакъров: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 6 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q1336972.
Ред 32: Ред 32:
[[Категория:Български диригенти]]
[[Категория:Български диригенти]]
[[Категория:Родени в Бургас]]
[[Категория:Родени в Бургас]]

[[ca:Emil Tchakarov]]
[[de:Emil Tschakarow]]
[[it:Emil Tchakarov]]
[[ja:エミール・チャカロフ]]
[[ru:Чакыров, Эмил]]
[[zh:埃米尔·查卡罗夫]]

Версия от 17:48, 12 март 2013

Емил Чакъров
български диригент

Роден
Починал

Учил вНационална музикална академия
Активен периодот 1967 г.
Семейство

Уебсайт

Емил Чакъров е български музикант и диригент.

Роден в Бургас, България, през 1948, Емил Чакъров за пръв път хваща диригентската палка на единадесетгодишна възраст. Когато е на петнайсет, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин.

Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих, и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.

През 1986 основава Новогодишния фестивал в София, който се провежда ежегодно с участието на артисти с международна слава. Тук той дирижира Софийския Фестивален Оркестър, основан също по негова идея.

На 1 септември 1989, Емил Чакъров е обявен за постоянен гост-диригент на Ленинградския симфоничен оркестър. Чакъров е добре познат като оперен диригент, появява се на пулта на Ковънт гардън, Лондон ("Евгений Онегин"), Метрополитан, Ню Йорк ("Севилският бръснар"), Maggio musicale fiorentino ("Танхойзер"), Миланската Ла скала, Сан Карло, Неапол ("Кармен"), Ла Фениче, Венеция ("Бохеми") и Хюстън, САЩ ("Борис Годунов", "Аида").

Последните му концерти са в НДК за новата 1990.

Емил Чакъров умира през 1991 г. на 43-годишна възраст в болница в Париж.

Външни препратки