Матилда Булонска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот Добавяне: sh:Matilda od Boulognea
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 24 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q229592.
Ред 32: Ред 32:


[[Категория:Графове на Булон]]
[[Категория:Графове на Булон]]

[[be:Мацільда I, графіня Булоні]]
[[ca:Matilde de Boulogne]]
[[cs:Matylda z Boulogne]]
[[de:Mathilda von Boulogne]]
[[en:Matilda of Boulogne]]
[[eo:Matilda de Boulogne]]
[[es:Matilde I de Boulogne]]
[[et:Boulogne'i Matilda]]
[[fr:Mathilde de Boulogne]]
[[id:Mathilde dari Boulogne]]
[[is:Matthildur af Boulogne]]
[[it:Matilde di Boulogne]]
[[ja:マティルド・ド・ブローニュ]]
[[nl:Mathilde van Boulogne (1151)]]
[[no:Matilda av Boulogne]]
[[pl:Matylda I z Boulogne]]
[[pt:Matilde I, Condessa de Bolonha]]
[[ro:Matilda de Boulogne]]
[[ru:Матильда I (графиня Булони)]]
[[sh:Matilda od Boulognea]]
[[simple:Matilda of Boulogne]]
[[sv:Mathilda I av Boulogne]]
[[th:มาทิลดาแห่งบูลอยน์ สมเด็จพระราชินีแห่งอังกฤษ]]
[[uk:Матильда Булонська]]

Версия от 04:50, 14 март 2013

Матилда Булонска
графиня на Булон

Родена
около 1103
Починала
Семейство
РодДом Фландрия
БащаЙосташ III
СъпругСтивън
ДецаМария Булонска
Матилда Булонска в Общомедия

Матилда e дъщеря на граф Йосташ III и принцеса Мери Шотландска, тя от своя страна дъщеря на крал Малкълм III Шотландски и Маргарет Шотландска.

През 1125 г. наследява от баща си графство Булон на брега на Ла Манша, както и обширни владения в Англия и ги управлява съвместно със съпруга си Стивън, известен още като Етиен дьо Блоа до 1151 г., когато ги прехвърлят на техния син Йосташ IV. Бракът ѝ с Етиен дьо Блоа е сключен през 1119 г., макар че е бил уговорен още през 1110 г.

През 1135 г. Етиен узурпира трона на братовчедка си Мод след смъртта на крал Хенри I. Така на 22 март 1136 г. Матилда става кралица на Англия. В последвалата гражданска война тя застава твърдо зад съпруга си. Когато през 1137 г. Етиен воюва в Нормандия, тя поема управлението и се справя с размириците вътре в страната като с помощта на флота на Булонското графство успява да превземе Дувър и да потуши метежите в Кент. На следващата година в Англия нахлува армията на нейния чичо шотландския крал Дейвид I и тя става посредник в преговорите между двете страни, постигайки подписването на мирен договор. През 1140 г. заминава за Франция да търси военна подкрепа от крал Луи VII и едновременно с това да уреди годежа на четиригодишния си син Йосташ с по-малката сестра на френския крал. Докато Матилда отсъства от Англия, Етиен търпи поражение в битката при Линкълн през февруари 1141 г. и е пленен. Матилда се завръща в Англия и оглавява поддръжниците му, подпомогната от един от най-верните си съмишленици Уилям д`Ипр. Тъй като се ползвала с голяма популярност сред обикновения народ особено в Лондон, където живяла с Етиен още преди възцаряването им, тя успява да събере голяма армия. За да набере средства за воденето на военната кампания, Матилда залага някои от именията си и щедро раздава земи и длъжности, с което привлича на своя страна голям брой от поддръжниците на Мод, в това число Жофруа дьо Мандевил, един от най-влиятелните английски аристократи за времето си. Освен това в личен разговор успява да убеди и папския легат да се застъпи за Етиен, с което си спечелва подкрепата и на по-голямата част от висшето английско духовенство. Укрепвайки така позициите си, Матилда преминава в настъпление и на 14 септември 1141 г. в битката при Уинчестър разгромява армията на Мод и пленява нейния брат Робърт Глостър. След това се осъществява размяна на пленниците – на 1 ноември 1141 г. Етиен е освободен срещу освобождаването на Робърт Глостър и веднага си възвръща трона.

В следващите години Матилда не участва толкова активно в политиката вероятно поради влошаване на здравословното ѝ състояние. Занимава се предимно с благотворителност и строежи на манастири. Умира от треска на 3 май 1151 г. и е погребана в издигнатото от нея абатство Фейвършейм в Кент.

От брака си с Етиен дьо Блоа има 5 деца:

  • Бодуен и Маго, които умират млади,
  • Уилям дьо Блоа,
  • Мари дьо Блоа.