Граждански права: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: nn:Borgarrettar
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 38 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q191600.
Ред 17: Ред 17:


[[Категория:Права на човека]]
[[Категория:Права на човека]]

[[ar:حقوق مدنية]]
[[arz:حقوق مدنيه]]
[[ca:Drets civils]]
[[cs:Občanská práva]]
[[cy:Hawliau sifil a gwleidyddol]]
[[da:Borgerlige rettigheder]]
[[de:Bürgerrecht]]
[[en:Civil and political rights]]
[[es:Derechos civiles y políticos]]
[[fi:Kansalaisoikeudet]]
[[fr:Droits civiques]]
[[hr:Građanska prava]]
[[is:Borgaraleg réttindi]]
[[it:Diritti civili]]
[[ja:公民権]]
[[ko:시민권]]
[[la:Iura civilia et politica]]
[[lt:Piliečio teisės]]
[[mk:Цивилни и политички права]]
[[mr:नागरी अधिकार]]
[[ms:Hak awam dan politik]]
[[nl:Burgerrechten]]
[[nn:Borgarrettar]]
[[no:Borgerrettigheter]]
[[oc:Drechs civics]]
[[pl:Prawa obywatelskie]]
[[pt:Direitos civis]]
[[ru:Гражданские и политические права]]
[[sh:Građanska prava]]
[[simple:Civil rights]]
[[sr:Грађанска права]]
[[sv:Medborgerliga rättigheter]]
[[ta:குடிசார் மற்றும் அரசியல் உரிமைகள்]]
[[th:สิทธิพลเมืองและสิทธิทางการเมือง]]
[[tr:Sivil haklar]]
[[uk:Громадянські права]]
[[ur:شہری حقوق]]
[[zh:基本權 (憲法學)]]

Версия от 05:57, 14 март 2013

Това са правата, гарантирани на гражданите от държавата. Докато човешките права са естествено присъщи на хората, то гражданските права са отдадени от държавата на нейните граждани и са гарантирани от законите.

Гражданските права се отличават от гражданските свободи в две насоки. Първата е, че те се отнасят по-скоро към груповите права – като етнически, полови, расови или религиозни, а не към индивидуалните права. Затова и понякога този термин може да се използва и като синоним за малцинствени права. Борбата за граждански права придобива универсално значение и е съществена част от политиката на много демократични страни и редица международни организации като ООН, Съвета на Европа и др., които се стремят да защитават малцинствата (религиозни, расови, етнически и т.н.). Втората разлика се състои в това, че концепцията за гражданските права отбелязва прехода от класическия възглед за конституционни свободи като самоограничаване на правителството и политическия елит по отношение на действията си спрямо гражданите към по-широкото съвременно разбиране за това, че конституционната свобода се изпълва със смисъл тогава, когато е налице активно гражданско участие, което включва преки политически действия, организирани за постигане на конкретна цел, за влияние над правителствена политика, чрез обществени и други групи за натиск.

Примери

Повечето най-важни граждански права са вписани в законовите уредби на държавите и различни международни актове. Примери за граждански права са правото на упражняване на глас, правото на лична свобода, правото на справедливо разследване и процес, правото на защита, на мирен протест и др. Когато с развитието на обществено-политическите процеси се окаже, че описаните права не са достатъчно обхватни и адекватни на социално-политическите условия, се появяват движения за граждански права, които изискват равна защита на всички граждани и закони, ограничаващи евентуална дискриминация срещу определени групи в обществото.

Вижте също


 : Статията се основава на или съдържа материал от Краткия политически речник на термините на Българското училище за политика.