Буйновци: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
268 байта изтрити ,  преди 9 години
м
Премахнати редакции на Echo em (б.), към версия на Addbot
Редакция без резюме
м (Премахнати редакции на Echo em (б.), към версия на Addbot)
'''Село Буйновци''' се намира на 10 км южно от [[Елена]], недалеч от шосето Елена – [[Твърдица]]. Разположено е на високо място в южните поли на хълма Острец, на 600 м надморска височина.
 
Селото има южно и източно изложение. От него се открива гледк.агледка на юг към билото на [[Стара планина]] с връх Чумерна, на запад дори до Шипка и на изток към Тузлука. На изток от селото протича река Боровщица (Мийковска река), а на запад е водосборният басейн на река Веселина.
 
'''Климатът''' е умереноконтинентален, със средна годишна температура- 10.6 градуса по Целзий, лятото е прохладно, зимата - мека и снежна.
Всяка година на Елин ден ([[Илинден]]) - [[2 август]] - се провежда събор на селото.
 
Илинден в България се нарича денят, в който се почита [[Свети пророк Илия]], 20 юли. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се празнфияувапразнува по стар стил на 2 август.
 
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевици и градушките.
Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
 
<!-- == Личности == -->
<!-- == Личности == -->Юрдан П. Касъров - род. в с. Буйновци през 1878г. и е загинал на фронта на 10. VII. 1913г. Възпитаник на Рисувалното училище в София. художник
<!-- == Литература == -->
 
{{Община Елена}}
[[Категория: Села в Област Велико Търново]]
[[Категория:]]

Навигация