Студен кладенец (язовир): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 2 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q6395863.
BigSteve (беседа | приноси)
+кат
Ред 54: Ред 54:
[[Категория:Кърджали]]
[[Категория:Кърджали]]
[[Категория:Водосборен басейн на Арда]]
[[Категория:Водосборен басейн на Арда]]
[[Категория:ВЕЦ в България]]

Версия от 18:16, 19 март 2013

Тази статия е за язовира. За селото вижте Студен кладенец.

Шаблон:Езеро инфо

"Студен кладенец" е язовир, разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали, на границата между общините Кърджали и Крумовград.

Със своите 27 км² площ той е 3-ят по големина язовир в България след „Мандра“ и „Искър“[1].

Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, породени от приижданията на реката. В експлоатация хидровъзелът е пуснат през 1958 г.

Водосборната му област е 3752 км2 със среден годишен отток 1600 млн. м3. Бетонната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината ѝ е 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра, а в короната - 8 метра. Тя е построена върху десния скат на реката и на водохранилището с обем 489 млн. м3, което се простира общо на 29 км нагоре по течението.

Главно предназначение на хидровъзела е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на р. Арда, както и за напояване и производство на електроенергия чрез ВЕЦ[2].

Освен за това езерото на язовир „Студен кладенец“ се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Изгледи

Бележки