Телевизионен водещ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: gl:Presentador
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 20 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q947873.
Ред 13: Ред 13:


[[Категория:Телевизионни водещи|!]]
[[Категория:Телевизионни водещи|!]]

[[ar:مذيع]]
[[ca:Presentador]]
[[cy:Cyflwynydd]]
[[de:Showmaster]]
[[en:Presenter]]
[[es:Presentador]]
[[eu:Aurkezle]]
[[fa:مجری]]
[[fi:Juontaja]]
[[fr:Animateur de télévision]]
[[gl:Presentador]]
[[he:מנחה (מקצוע)]]
[[id:Presenter televisi]]
[[it:Conduttore televisivo]]
[[ja:司会]]
[[nl:Presentator]]
[[pl:Prezenter]]
[[pt:Apresentador de televisão]]
[[simple:Presenter]]
[[zh:主持人]]

Версия от 16:57, 21 март 2013

Телевизионен водещ е телевизионен журналист (може да бъде и друга личност, най-често известна), който води телевизионно предаване.

Някои водещи могат да са и актьори, манекени, певци, комици и др. Други могат да са специалисти в дадена област - учени или политици, които водят предаване в своята област. Някои са известни личности, които първо са се прославили в областта си, а след това са станали водещи. Други обратно - използват славата си, за да навлизат в нови области. Пример за последното е Майкъл Палин, който от актьор става водещ на документални поредици за пътешествия.

Ролята на телевизионния водещ става по-забележима, след като в САЩ журналисти като Уолтър Кронкайт и Дейвид Летърман стават световноизвестни с предаванията си.


Вижте също


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Presenter в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​