Георги Златев-Черкин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 2 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q1509255.
Ред 34: Ред 34:
[[Категория:Български композитори]]
[[Категория:Български композитори]]
[[Категория:Родени в Русе]]
[[Категория:Родени в Русе]]

[[de:Georgi Slatew-Tscherkin]]
[[fr:Georgi Zlatev-Cherkin]]

Версия от 11:46, 24 март 2013

Георги Златев-Черкин
български композитор и вокален педагог

Роден
Починал
[[]], [[]]
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Георги Димитров Златев-Черкин е български вокален педагог и композитор.

Започва да учи пиано на 9-годишна възраст. Като ученик се изявява като основател и диригент на ученически хор. По същото време започват първите му композиционни опити на песни и пиеси за цигулка и пиано.

През 1923 година завършва гимназия в Русе и е приет да следва в Държавната консерватория. Първата му специалност е пиано, а втората - пеене. Негови преподаватели са изявени български музиканти като Иван Торчанов, Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов. През 1925 година прекъсва следването си в София, за да замине за Виена, в Държавната академия за музикално и драматично изкуство, където изучава сценично майсторство и пеене и взема частни уроци по композиция. По време на следването си във Виена Златев-Черкин написва множество солови и хорови песни и няколко инструментални пиеси. Участва като изпълнител н няколко оперни спектакли и това поражда интереса му към вокалната педагогика.

През 1929 година Златев-Черкин се завръща в България, където постъпва като преподавател по пеене в Консерваторията. Между 1936 - 1940 година отново е във Виена, където работи като асистент на проф. Лирхамер и преподава и на някои млади български дарования като Люба Величкова, Любомир Панчев. При повторното си завръщане в България Златев-Черкин отново преподава в Консерваторията като извънреден, а от есента на 1944 година - и като редовен професор. Дотогава творчеството му се състои основно от солови лирически и кратки инструментални пиеси, а след 1944 година започва да пише песни на актуални политически теми и се обръща и към по-големите композиционни форми. В периода 1948-54 година Георги Златев-Черкин е ректор на Консерваторията. От 1955 до 1958 година работи като вокален педагог в Китайската народна република, като преподава в музикалните консерватории в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Там е удостоен с китайския орден „За изкуството и дружбата“.

Народен артист е от 1970 г.

Творчество

Георги Златев-Черкин е автор на оперети, кантати, пиеси за пиано, на камерна музика, хорови и солови пиеси и др.

Оперети
  • "Бунтовната песен" - поставена - 1955 г.
  • "Скритото съкровище" - съвместно с Георги Черкин-син, поставена 1961 г.
  • "Септември - 1923 г." - кантата - 1945 г. и др.

Източници