Разлика между версии на „Юстин II“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 41 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q183813.)
'''Флавий Юстин Юниор Август''' ({{lang-la|Flavius Iustinus Iunior Augustus}}) или '''Юстин ІІ''' е [[император]] на [[Византия]] ([[565]] - [[578]]).
 
Той е племенник на [[Юстиниан I]] и съпруг на [[Елия София|София]], племенницата на [[императрица]] [[Теодора]] и от там член на Юстиниановата династия. През управлението на чичо си заема длъжността [[куропалат]]. След смъртта на Юстиниан І Велики, дворцовата гвардия на екскубиторите издига Юстин ІІ за император.
 
Юстин ІІ е описван като "твърд човек, заслепен от славата на предшествениците си и нагърбен със задачата да води една изтощена, зле защитена империя, преминаваща през голяма криза".
"Във външната политика той се държи като неуязвим, непримирим римлянин и при катастрофи, които често неговата липса на реализъм причинявала, все пак здравия му разум надделявал. Юстин често подценявал външните сили и се надявал да успее да ги заблуди със своята непреклонност, защото знаел за отчайващото положение на финансите и армията му, а и търсел помирение със [[монофизитство|монофизитите]]".
 
==Управление==
Първите дни от управлението му изглеждали успешни, защото изплатил дълговете на чичо си, раздал правосъдие и обявил всеобща религиозна толерантност, но изправен срещу необуздана аристокрация и непокорни губернатори на провинции успял да прокара само няколко реформи.
 
Анонимен потребител

Навигация