Библеистика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Изтриване: fi:Raamatuntuntemus
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 16 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q794605.
Ред 15: Ред 15:
{{Превод от|ru|Библеистика|22782402}}
{{Превод от|ru|Библеистика|22782402}}
[[Категория:Библеистика| ]]
[[Категория:Библеистика| ]]

[[ar:دراسات كتابية]]
[[cs:Biblistika]]
[[de:Biblische Theologie]]
[[en:Biblical studies]]
[[fr:Études bibliques]]
[[hu:Bibliatanulmányok]]
[[it:Studi biblici]]
[[ja:聖書学]]
[[ko:성서학]]
[[pl:Biblistyka]]
[[pt:Estudos bíblicos]]
[[ru:Библеистика]]
[[simple:Biblical studies]]
[[sk:Biblistika]]
[[sv:Bibelvetenskap]]
[[uk:Біблеїстика]]

Версия от 07:45, 25 март 2013

Библеистиката e научна дисциплина, която изучава различните аспекти на божието слово - Библията. Като самостоятелна дисциплина възниква в епохата на Просвещението в Свещената Римска империя. Началото на Библеистиката полага лютеранеца Йохан Бенгел с неговата "Текстология на Новия завет".

Днес световни центрове на Библеистиката са Германия, Великобритания, Испания, Израел, САЩ и скандинавските страни. На библейски изследвания днес са посветени десетки периодични издания на немски, английски, иврит, френски и други езици. Годишно излизат десетки нови книги, посветени на проучвания на различни аспекти от Библията.

В Библеистиката са оформени секции по библейска археология, история, древни езици (по-специално за староеврейски език), теология, екзегетика, херменевтика, история на религията, сравнително религиознание, сравнително езикознание, патристика и т.н. Специално място в Библеистиката заема историческия метод с който се провежда сравнителен анализ на библейските текстове при съпоставянето им с апокрифната и друга литература по време на написването или преработката (компилацията) на даден библейски текст.

Вижте също

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библеистика“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​