Христо Ампов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Annakamp (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Annakamp (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
| роден-място = [[Дойран]], днес [[Република Македония]]
| роден-място = [[Дойран]], днес [[Република Македония]]
| починал-дата = [[03.09.1982]]<ref>[http://www.archives.government.bg/guides/12_P_BKP2.pdf Пътеводител по мемоарните документи за БКП, ЦДА, Главно управление на архивите при Министерският съвет, стр. 23]</ref>
| починал-дата = [[03.09.1982]]<ref>[http://www.archives.government.bg/guides/12_P_BKP2.pdf Пътеводител по мемоарните документи за БКП, ЦДА, Главно управление на архивите при Министерският съвет, стр. 23]</ref>
| починал-място = ?
| починал-място = град София
}}
}}



Версия от 10:28, 4 април 2013

Христо Ампов
български революционер
Роден
Починал
град София

Учил вСолунска българска мъжка гимназия
Софийски университет

Христо Динев Ампов с псевдоним Есмералдо е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация (обединена).

Биография

Христо Ампов е роден в град Дойран, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Получава основно образование в родния си град, а през 1913 година завършва българска гимназия в Солун. По време на Междусъюзническата война е доброволец милиционер в Дойран. След войната семейството му се премества в Струмица, а през 1914 година Христо Ампов записва математика в Софийския университет, където по-късно става член на Македонското студентско дружество. Мобилизиран е и през Първата световна война служи в 14-а дружина в Горна Джумая като завършва 4 месечен курс в ШЗО. Сражава се в битката при Яребична и около Дойран. След това се присъединява към ВМРО, като е близък с Йосиф Кондов и Георги Попхристов.

По-късно става член на ВМРО (обединена), на която е касиер и секретар. В 1928 година Филип Атанасов и Христо Ампов обособяват III революционна област (Пиринска Македония) на ВМРО (обединена). Ампов е част от групата национал-революционери около Георги Занков и Павел Шатев, която влиза в конфликт с прокомунистическите фракции в организацията. След отказ на Ампов да обедини групите си в Пиринска Македония с комунистическите на Симеон Кавракиров през септември 1928 година Централният комитет на ВМРО (обединена) го обявява за самозванец.

През януари 1929 година Ампов участва в помирителна среща в Гюргево заедно със Занков, Филип Атанасов, Петър Карчев, Михаил Шкартов и Йосиф Кондов.[2][3] Същевременно се занимава с търговия-акционер в тютюнева фабрика "Македония-Ампови" в град Серес.С част от авоарите си подпомага финансово дейности на ВМРО (обединена) в България.

След Деветосептемврийския преврат в 1944 година се противопоставя на започнатата от новата власт политика на македонизация в Пиринска Македония.[4] Работи в картонена фабрика и Промкобината за циклостил в Сливница. През 1978 година предава свои архиви в Централния държавен исторически архив, които са свързани с борбата му срещу фалшификациите на македонската историография. Ампов умира на 03.09.1982 година в град София. [5].

Бележки

  1. Пътеводител по мемоарните документи за БКП, ЦДА, Главно управление на архивите при Министерският съвет, стр. 23
  2. Добринов, Дечо. ВМРО (обединена), Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1993, стр. 133-139, 168.
  3. Карчев, Петър. През прозореца на едно полустолетие (1900-1950), Изток-Запад, София, 2004, стр. 722. ISBN 954321056X
  4. Гребенаров, Александър. Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918-1947), МНИ, София, 2006, стр. 386.
  5. ДАА, Фонд № 1951К, оп.1