Елисейски дворец: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{coord|display=title|48|52|13|N|2|18|59|E|type:landmark_region:FR}} [[Файл:PalaisDeL'Elysée.jpg|мини|200п|Изглед към двореца от парка]...
 
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 41 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q188190.
Ред 30: Ред 30:
[[Категория:Дворци във Франция]]
[[Категория:Дворци във Франция]]
[[Категория:Официални резиденции]]
[[Категория:Официални резиденции]]

[[af:Élysée-paleis]]
[[ar:قصر الإليزيه]]
[[be:Елісейскі палац]]
[[bs:Elizejska palača]]
[[ca:Palau de l'Elisi]]
[[cs:Elysejský palác]]
[[da:Élyséepalæet]]
[[de:Élysée-Palast]]
[[en:Élysée Palace]]
[[eo:Palaco Elizeo]]
[[es:Palacio del Elíseo]]
[[et:Élysée palee]]
[[eu:Eliseo jauregia]]
[[fa:کاخ الیزه]]
[[fi:Élysée-palatsi]]
[[fr:Palais de l'Élysée]]
[[he:ארמון האליזה]]
[[hr:Elizejska palača]]
[[it:Palazzo dell'Eliseo]]
[[ja:エリゼ宮殿]]
[[ka:ელისეის სასახლე]]
[[ko:엘리제 궁전]]
[[mk:Елисејска палата]]
[[mr:पाले दे लेलिजे]]
[[nl:Élysée]]
[[no:Elyséepalasset]]
[[os:Елисейы галуан]]
[[pl:Pałac Elizejski]]
[[pt:Palácio do Eliseu]]
[[ro:Palatul Élysée]]
[[ru:Елисейский дворец]]
[[sk:Elyzejský palác]]
[[sr:Јелисејска палата]]
[[sv:Élyséepalatset]]
[[tr:Élysée Sarayı]]
[[uk:Єлисейський палац]]
[[vi:Điện Élysée]]
[[war:Palasyo han Élysée]]
[[xmf:ელისეიშ დოხორე]]
[[zh:爱丽舍宫]]
[[zh-min-nan:Élysée Kiong]]

Версия от 02:31, 5 април 2013

Изглед към двореца от парка
Порта на двореца

Елисейският дворец (Шаблон:Lang-fr - Палѐ д'Елизѐ) е официална резиденция на президента на Френската република.

Разположен е в Париж, 8-ми арондисман, ул. „Фобур Сент Оноре“ (Faubourg Saint-Honoré) 55, недалеч от прочутото авенюШанз-Елизе“, което в превод означава „Елисейски полета“ и откъдето е получил името си.

Предназначение

Там се провеждат заседания на правителството на Франция (което се ръководи от президента). В градините на двореца вечерта на 14 юли (деня на превземането на Бастилията) се устройват празненства по случай деня на Френската република (националния празник на страната).

В Елисейския дворец президентът приема главите на чуждестранните държави, с почетен караул на Републиканската гвардия на Франция.

История

Зданието е строено за граф Еврьо (Évreux) от рода Латур д’Оверн (La Tour d’Auvergne) и неговата съпруга от рода Кроза (Crozat, най-богатия тогава в страната, кредитирал краля, с монопол върху Луизиана) като градски дворец (hôtel particulier) в стил Регентство от архитект Арман-Клод Моле през 1718 - 1722 г. След смъртта на графа през 1753 г. е придобит от крал Луи XV за мадам дьо Помпадур, която увеличава площта му. След нейната смърт през 1764 г. преминава към далечни роднини на краля.

При Наполеон I за първи път е използван за нуждите на правителството. Там са живели също сестра му Каролин Мюрат и жена му императрица Жозефина.

През 1816 г. е купен от Луи XVIII. Става официална резиденция на президента на Втората република Наполеон III (1848), който се провъзгласява (1852) за император и заема обичайната монархическа резиденция - двореца Тюйлери.

Самият Елисейски дворец е престроен (1853 - 1867) по разпореждане на императора от архитект Лакроа и от тогава неговият външен вид не е променян.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Елисейский дворец“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​