Разлика между версии на „Атина (богиня)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
кор.
(пренареждане)
м (кор.)
'''Атина''' в [[древногръцката митология]] е богинята на мъдростта и войната. Тя е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриахата в митологията, даже го превъзхожда.
 
Според [[Херодот]], Атина била дъщеря на бог [[Посейдон]] от [[нимфа]]та Тритонида. Това е древна версия , тъй като е свързана с предшественика на Зевс- Посейдон. Името на Атина се среща под формата на А-та-на в микенски текстове от 2000 г. пр. Хр.
 
Според по -късни митове тя е дъщеря е на [[Зевс]] и [[Метида]], но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на [[Олимп]], и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил силно главоболие и повикал на помощ [[Хефест]], който да разцепи главата му, за да го оттървеотърве от болката. Оттам излиза Атина с целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмовержецът често се съветвал с нея.
 
Има мит, според който Атина и Посейдон спорили за това кой от тях да бъде покровител на един полис. Накрая решили градът да бъде на този, който му направи най-добър подарък. Посейдон подарил извор, но водата била солена като морската и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили града [[Атина]].
 
Заедно с ролята си на богиня на войната, тя се явява и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са: ''[[змия]]та'', олицетворяваща мъдростта и ''[[сова]]та''. В храма на Атина в Атина, се разказва, че на Херодот, е имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия са охранявали ви двореца на [[Минотавър|Минотавъра]] на о. [[Крит]]. Сред артрубутитеартрибутите на Атина е неотменно и ''щитащитът йѝ'', украсен с главата на [[Горгони|горгоната]] [[Медуза (митология)|Медуза]], за която се счита, че има магическо действие и плаши и богове и хора.
 
В [[древноримска митология|древноримската митология]] Атина се отъждествява с [[Минерва]].
 
Най-известните митове, свързани с богинята Атина, са:
*Състезанието ѝ с [[Арахна]] по фино тъкане;
*Вземането на [[Златно руно|Златното руно]] - Атина участва дейно в строителството на бързия "[[аргонавти|Арго]]";
*Победата на [[Персей]] над горгоната [[Медуза (митология)|Медуза]];
 
===Прозвища===
Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, имала много имена. Обикновено те са били свързани с някое особено характерно качество на богинята. (Интересното е, че не е било желателно същият епитет да се използва, за да се опише смъртен - хората са се страхували от гнева на боговете.) Атина Палада е може би най-известното прозвище, малко се знае обаче, че Партенона[[Партенон]]ът е наречен така именно на Атина с епитет Партена - девственица.
Афродита Анадиомена познават всички, само че като "Роденародена от вълните", Артемида Тавропола пък е повелителка на бикове.
 
Най-популярните прозвища на Атина са:
''Атритония'' ("неукротима")
 
''Булея'' (от Булебуле - "съветница")
 
''Главкопис'' ("светлоока", "совоока")
''Сотейра'' ("спасителка")
 
''Фратрия'' ("покровителка на фратриите")
 
''Фтисимбротос'' ("човекоубийца")

Навигация