Republikflucht: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 10 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q695699.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Republikflucht''' е терминът, с който в бившата [[Германска демократична република|ГДР]] са наричали опита за бягство от ГДР в тогавашната [[Западна Германия|ФРГ]].
'''Republikflucht''' е терминът, с който в бившата [[Източна Германия]] са наричали опита за бягство от страната в тогавашната [[Западна Германия]].


Партийното ръководство се е противопоставяло на това, изграждайки заграждения по вътрешногерманската граница и нареждайки на граничарите да стрелят по всеки нарушител. Така по тази граница, както и по границата между [[Източен Берлин]] и [[Западен Берлин]], загиват около 800 души. Към тях трябва да се прибавят и загиналите на границата между [[България]] и южните съседки [[Гърция]] и [[Турция]], както и на границите на други страни от [[Организацията на Варшавския договор]].
Държавното ръководство се е противопоставя на това, изграждайки заграждения по вътрешногерманската граница и нареждайки на граничарите да стрелят по всеки нарушител. Така по тази граница, както и по границата между [[Източен Берлин]] и [[Западен Берлин]], загиват около 800 души. Към тях трябва да се прибавят и загиналите на границата между [[България]] и южните съседки [[Гърция]] и [[Турция]], както и на границите на други страни от [[Организацията на Варшавския договор]].


Ръководството на ГДР има договореност с правителството на [[НРБ]] за екзекутиране на всички бегълци. За всеки екзекутиран беглец граничарят-убиец получава 1000 ДМ и 3 дни отпуск.[http://www.appelius.de/pages/page_6pag.html] По неофициални данни така намират смъртта си 19 човека, а по неофициални - много повече, тъй като предприетите бягства са към 2000.
Ръководството на ГДР има договореност с правителството на [[НРБ]] за екзекутиране на всички бегълци. За всеки екзекутиран беглец граничарят-убиец получава 1000 ДМ и 3 дни отпуск.[http://www.appelius.de/pages/page_6pag.html] По неофициални данни така намират смъртта си 19 души, а по неофициални - много повече, тъй като предприетите бягства са към 2000.


[[Категория:История на ГДР]]
[[Категория:Политика на ГДР]]
[[Категория:История на България (1945-1989)]]
[[Категория:История на България (1945-1989)]]
[[Категория:Германска демократична република]]
[[Категория:Движение на хора]]
[[Категория:Движение на хора]]
[[Категория:Престъпления]]
[[Категория:Престъпления]]

Версия от 15:44, 19 април 2013

Republikflucht е терминът, с който в бившата Източна Германия са наричали опита за бягство от страната в тогавашната Западна Германия.

Държавното ръководство се е противопоставя на това, изграждайки заграждения по вътрешногерманската граница и нареждайки на граничарите да стрелят по всеки нарушител. Така по тази граница, както и по границата между Източен Берлин и Западен Берлин, загиват около 800 души. Към тях трябва да се прибавят и загиналите на границата между България и южните съседки Гърция и Турция, както и на границите на други страни от Организацията на Варшавския договор.

Ръководството на ГДР има договореност с правителството на НРБ за екзекутиране на всички бегълци. За всеки екзекутиран беглец граничарят-убиец получава 1000 ДМ и 3 дни отпуск.[1] По неофициални данни така намират смъртта си 19 души, а по неофициални - много повече, тъй като предприетите бягства са към 2000.