Разлика между версии на „Разпети петък“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q40317)
На ''[[вечерня]]'' в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
 
Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя [[Плащаница]]та - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда от древа..., а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница, обикалят три пъти около разпятието и пргиотвенатаприготвената маса (кувуклия) и слагат плащаницата на масата. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват св. кръст, св. евангелие и самата плащаница.
 
По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата . Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.
 
След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва [[погребение]]то на Христос.
 
В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол въвв олтара.
 
=== Източници ===
Анонимен потребител

Навигация