Разлика между версии на „Българска работническа социалдемократическа партия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
'''Българската работническа социалдемократическа партия''' ('''БРСДП''') е [[България|българска]] [[политическа партия]]. Тя е създадена през [[1894]] посредством обединението на [[Българската социалдемократическа партия]] на [[Димитър Благоев]] и [[Български социалдемократически съюз|Българския социалдемократически съюз]], начело с [[Янко Сакъзов]]. Дотогава двете организации съществуват независимо една от друга и изповядват различни възгледи за развитието на [[социализъм|социалистическото движение]] в България.
 
На изборите за VIII Обикновено Народно събрание през 1894 за пръв път са избрани двама народни представители от БРСДП (Янко Сакъзов и [[Никола Габровски]]). През следващите години теоретичните спорове и личните противоречия в партията продължават и през [[1903]] тя се разделя на [[Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти)]], начело с Благоев и [[Българска работническа социалдемократическа партия(широки социалисти)|БРСДП (ш.с.)]].
 
БРСДП издава вестниците ''„[[Работнически вестник]]“''(марксистки) и ''„[[Социалист]]“'', ''„[[Народ]]“''(реформистки) и списанията ''„[[Списание "Ново време"|Ново време]]“''(марксистко) и ''„[[Общо дело]]“''(реформистко).

Навигация