МедияУики:Uploadtext: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
дано е станало малко по-ясно
по-елементарно обяснение
Ред 1: Ред 1:
<big>Можете да качвате картинки със ''[[commons:Commons:Licensing|свободен лиценз]]'' и в '''[[commons:Начална страница|Общомедия]]''' (Wikimedia Commons) общото хранилище на съдържание за всички проекти на Уикимедия на всички езици. За да качите файл в [[commons:Начална страница|Общомедия]], идете на страницата [[commons:Начална страница|Общомедия]], и първо се регистрирайте. След това изберете "upload file" и файла, който ще качвате. За другите данни, следвайте упътванията по-долу. Файл, качен в [[commons:Начална страница|Общомедия]] може да бъде използван във всички други уикипедии, все едно, че е наличен навсякъде, затова <span class="error">'''този вариант е за предпочитане.'''</span></big>
<big>Има <b>два начина</b> как да качите картинка със ''[[commons:Commons:Licensing|свободен лиценз]]'' в Уикипедия, която да използвате за да илюстрирате статиите си. <b>Първият</b> е да я качите в българската Уикипедия. <b>Вторият</b> е да я качите в [[commons:Начална страница|Общомедия]] (Wikimedia Commons) -общото хранилище за всички проекти на Уикимедия на всички езици. Файл, качен в Общомедия може да бъде използван във всички други уикипедии, все едно, че е наличен във всяка една от тях, затова <span class="error">'''този вариант е за предпочитане.'''</span></big>



<div style="border: thin solid grey; background: #ddf; padding: .5em;">
<div style="border: thin solid grey; background: #ddf; padding: .5em;">
==Качване в Общомедия==
Моля, следвайте тези правила:
# Идете на страницата [http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Общомедия] като щракнете върху линка. До там може да стигнете и като от страница <b>Последни промени</b>, щракнете на линка "Общомедия".
* Включете ''подробна'' информация за източника и автора на файла.
# Регистрирайте се. Става аналогично като в българската Уикипедия (натискате "log in" горе вдясно)
* Посочете ''лиценза'' на файла, като прибавите <tt>&#123;{GFDL}}</tt> за свободна документация на ГНУ, <tt>&#123;{PD}}</tt> за обществено достояние, и пр. Вижте [[Уикипедия:Шаблони/Лицензи|шаблоните за лицензи]] за още маркери.
# Идете и щракнете на <b>"upload file"</b> (в лявата част).
* Вградете файла в съответните статии: за картинки, използвайте следния код <tt><nowiki>[[</nowiki>Картинка:''Файл''.jpg|мини|''надпис или обяснение''<nowiki>]]</nowiki></tt>, а за други медии - <tt><nowiki>[[</nowiki>Медия:''Файл''.ogg<nowiki>]]</nowiki></tt>.
# На <b>"source filename"</b> натиснете "разлистване"/"browse" и изберете мястото на компютъра си където се намира снимката, която искате да качите. Изберете я и натиснете "ОК". По подразбиране файлът се качва с името, което вие сте му дали, но ако то е нещо като 12152006.jpg -няма да е удачно, затова по-добре го сменете. Добре е името да подсказва какво има на снимката. Това ново име напишете в полето <b>"Destination filename"</b>. В полето <b>"Summary"</b> напишете с 2-3 думи какво има на картинката, както и името си, ако вие сте автора, или дайте линк ако сте свалили снимката от нета. Добре е там да напишете и категория на файла, за да се подреди в група с други картинки по тази тема и да бъде по-лесен за намиране. Напишете примерно <nowiki>[[Category:Bulgaria]]</nowiki>, ако качвате изглед от България.
* Използвайте разумни файлови имена (например "Църквата, Рилски манастир, фронтално.jpg"), за да се избегнат конфликти със съществуващи файлове.
# От падащото меню на <b>Licensing</b> трябва да изберете лиценза под който може да се използва снимката, която качвате.
# Натиснете "Upload file".
# В статията, в която искате да използвате картинката, напишете <tt><nowiki>[[</nowiki>Картинка:''Името на файла''.jpg|мини|''надпис или обяснение какво има на картинката''<nowiki>]]</nowiki></tt>, а за други медии - <tt><nowiki>[[</nowiki>Медия:''Името на файла''.ogg<nowiki>]]</nowiki></tt>.
==Качване в българската Уикипедия==
# От менюто на тази страница изберете </b>"Качване"</b>
# Нещата тук са аналогични.
На "<b>Първоначално име"</b> изберете файла от компютъра си и натиснете ОК
Напишете името с което искате да го качите, ако вашето не е удачно.
В описание напишете какво има на картинката -примерно "Църквата в с.Боженци", името Ви ако сте автора, категория на снимката и ''лиценза'' под който я качвате. Вижте [[Уикипедия:Шаблони/Лицензи|шаблоните за лицензи]] .



<div class="error"><big>'''Ако не въведете информация за източник, автор и лиценз, е много вероятно файлът да бъде изтрит.'''</big></div>
<div class="error"><big>'''Ако не въведете информация за източник, автор и лиценз, е много вероятно файлът да бъде изтрит.'''</big></div>

Версия от 11:32, 13 август 2006

Има два начина как да качите картинка със свободен лиценз в Уикипедия, която да използвате за да илюстрирате статиите си. Първият е да я качите в българската Уикипедия. Вторият е да я качите в Общомедия (Wikimedia Commons) -общото хранилище за всички проекти на Уикимедия на всички езици. Файл, качен в Общомедия може да бъде използван във всички други уикипедии, все едно, че е наличен във всяка една от тях, затова този вариант е за предпочитане.


Качване в Общомедия

  1. Идете на страницата Общомедия като щракнете върху линка. До там може да стигнете и като от страница Последни промени, щракнете на линка "Общомедия".
  2. Регистрирайте се. Става аналогично като в българската Уикипедия (натискате "log in" горе вдясно)
  3. Идете и щракнете на "upload file" (в лявата част).
  4. На "source filename" натиснете "разлистване"/"browse" и изберете мястото на компютъра си където се намира снимката, която искате да качите. Изберете я и натиснете "ОК". По подразбиране файлът се качва с името, което вие сте му дали, но ако то е нещо като 12152006.jpg -няма да е удачно, затова по-добре го сменете. Добре е името да подсказва какво има на снимката. Това ново име напишете в полето "Destination filename". В полето "Summary" напишете с 2-3 думи какво има на картинката, както и името си, ако вие сте автора, или дайте линк ако сте свалили снимката от нета. Добре е там да напишете и категория на файла, за да се подреди в група с други картинки по тази тема и да бъде по-лесен за намиране. Напишете примерно [[Category:Bulgaria]], ако качвате изглед от България.
  5. От падащото меню на Licensing трябва да изберете лиценза под който може да се използва снимката, която качвате.
  6. Натиснете "Upload file".
  7. В статията, в която искате да използвате картинката, напишете [[Картинка:Името на файла.jpg|мини|надпис или обяснение какво има на картинката]], а за други медии - [[Медия:Името на файла.ogg]].

Качване в българската Уикипедия

  1. От менюто на тази страница изберете "Качване"
  2. Нещата тук са аналогични.

На "Първоначално име" изберете файла от компютъра си и натиснете ОК Напишете името с което искате да го качите, ако вашето не е удачно. В описание напишете какво има на картинката -примерно "Църквата в с.Боженци", името Ви ако сте автора, категория на снимката и лиценза под който я качвате. Вижте шаблоните за лицензи .


Ако не въведете информация за източник, автор и лиценз, е много вероятно файлът да бъде изтрит.

Предпочитаните формати са JPEG за фотографии, PNG за рисунки и иконки и OGG за музикални файлове.

Примерно описание:

Църквата на Рилския манастир; © 2005 Иван Иванов (http://www.example.com) {{GFDL}}