Яйце (храна): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
94 байта изтрити ,  преди 9 години
м (Премахнати редакции на 128.140.176.131 (б.), към версия на Addbot)
Яйцето се състои от 3 основни съставни части - [[черупка]], [[белтък]] и [[жълтък]]. Най-голямо относително тегло има жълтъка - около 50%.
 
Черупката ('''1''') е изградена от калциев и магнезиев карбонати, фосфати и др. На 1 cm² тя има между 100 и 150 пори. Над черупката има т.нар. надчерупкова обвивка ('''15'''). Тя защитава черупката от бързо изпарение на водата. От вътрешната страна на черупката има закрепена белтъчна обвивка, която се нарича подчерупкова обвивка ('''2'''). Под нея има още една, която е надбелтъчна ('''3'''). Между двете обвивки, в по-тъпия край на яйцето се образува газова камера ('''14''').
Тя защитава черупката от бързо изпарение на водата. От вътрешната страна на черупката има закрепена белтъчна обвивка, която се нарича подчерупкова обвивка ('''2'''). Под нея има още една, която е надбелтъчна ('''3'''). Между двете обвивки, в по-тъпия край на яйцето се образува газова камера ('''14''').
 
[[Белтък]]ът на яйцето служи за защита на жълтъка и за допълнително хранене на зародиша. Състои се от около 85-90% [[вода]], 10-12% белтъчни и под 1% [[въглехидрат]]и, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни. Белтъчните вещества, които се съдържат в него са коналбумин, овоалбумин и др. Белтъкът има също 3 основни части, подредени по следния начин по посока към ядрото - течен белтък ('''5'''), плътен белтък ('''6''') и отново течен белтък ('''12''').
Анонимен потребител

Навигация